Kvíz: Otestujte si znalost postav z trilogie o Homolkových

Kvíz: Otestujte si znalost postav z trilogie o Homolkových
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jsou mezi námi ještě tací, kteří neznají trilogii o rodině Homolkových? Pokud ano, jedná se o pohodovou sérii tří filmů o klasické české rodince, a to se všemi jejími problémy a radostmi. Pokud si myslíte, že jste opravdovým znalci Homolkových, vyzkoušejte si tento test.

Ecce homo Homolka, Hogo fogo Homolka, Homolka a tobolka

Jak nadpis napovídá, toto jsou ony filmy, na které se spousta z nás rádo opakovaně podívá. Roky vydání filmů jsou následující:

  • Ecce homo Homolka (1969)
  • Hogo fogo Homolka (1970)
  • Homolka a tobolka (1972)

První dva filmy jsou natočené ještě černobíle, kdežto v posledním filmu už jsme se dočkali i barev. Režisérem byl Jaroslav Papoušek, který se s herci a štábem postaral o hodiny plné humoru a hádek, kterým se všichni rádi zasmějeme.

Obsazení

Rodiče, dvojčata a prarodiče. To jsou stálice, které se nacházejí ve všech třech filmech a jejich tváře nejsou neznámé. Helena Růžičková excelovala v roli pečující maminky, která neměla daleko k důrazným slovům nejen vůči dětem, ale i k celé rodině. Manželem jí byl František Husák, jehož štíhlá postava odpovídala i nátuře, kterou měla jeho postava hlavy rodiny. Nebo možná spíše hlavičky?

A co říkáte na dědu Homolku? Postarší pán, který chce mít od rodiny klid, nebo milující dědeček svých vnuků? Jistě se shodneme, že byl obojím a pro celé tři filmy byl naprosto nepostradatelným. Manželkou mu byla babička Homolková, která ztělesňuje vše, co si představíme pod pojmem babička. Je milá, pohostinná, pečující a se snachou vycházejí… řekněme, že dobře.

Zatímco v prvním díle bylo postav poskrovnu, protože se děj odehrával převážně v bytě o jedné slunečné neděli, ve druhém díle postav přibývá a scéna se přesune z Prahy na venkov. Ve třetím díle již postav přibylo tolik, že je pomalu těžké se vyznat v tom, kdo je kdo. Rodinka se totiž rozhodla odjet na zaslouženou dovolenou do horského střediska. S čím ale nepočítali je spousta rekreantů, která má více či méně paličatou náturu jako Homolkovi.

Dokážete si vybavit i jiné postavy ze všech filmů, a to včetně jejich herců? Následující test vám pomůže zjistit, jak jste na tom s filmovou kondičkou. Začneme zlehka.

Závěr

Byť je předmětem článku především kvíz, který ověří vaše znalosti, nezapomínejme však i na krásu českého filmu. Češi mají báječný smysl pro humor. Výbornou vlastností je i fakt, že si dokážeme ze sebe udělat srandu.

Ale teď již k vyhodnocení kvízu a pár slov na závěr. Nebylo to tak snadné, že? Pokud ano, gratuluji, pusťte si Homolkovi a kochejte se svými znalostmi. A pro vás, pro které byl test příliš náročný, nezoufejte – existuje způsob, jak si doplnit vzdělání. Podívejte se také. Přesto, že se jedná o starší filmy, zkusme na ně nezapomenout, byla by to škoda, a to nejen pro budoucí generace.

Zdroje článku: