Ecce homo Homolka (1969): Zrcadlo maloměšťácké rodiny v nedávné historii

Ecce homo Homolka (1969): Zrcadlo maloměšťácké rodiny v nedávné historii
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film je prvním z povedené trilogie o žižkovské rodině a malicherných maloměšťáckých radostech a starostech, které se v rodinném kruhu donekonečna a hodně hlasitě pořád řeší.

Život této trochu hlasité rodinky i po padesáti letech diváky ještě baví. Z velké části je to dáno dobrým hereckým obsazením a také nesmrtelnými hláškami, které už tvoří součást „lidové“ kultury národa.

Ve filmu si zahráli

Josef Šebánek, Marie Motlová, František Husák a Helena Růžičková dali dohromady rodinu, která je svými nesnesitelnými zvyky, chaosem a neustálou vlezlou vzájemnou péčí divákům blízká a leckdo v Homolkových poznává své příbuzné nebo známé.

Dědek Homolka (Josef Šebánek) má v životě pár zájmů. Je to hlavně Sparta, vychlazené pivo a klídek.

Babča Homolková (Marie Motlová) stále bere svého syna Ludánka jako dítě, které je potřeba chránit a občas musí o možnost opečovávání soupeřit s dominantní a prostorově výraznou Heduš.

Hubený Ludánek (František Husák) je málo průbojný mazánek a nikdo by se ani nedivil, kdyby jej občas jeho Heduš (Helena Růžičková) tloukla. Heduš je sice na první pohled přísná a panovačná, v nitru je to ale křehká duše, toužící po lásce, štěstí a obdivu svého manžela. Komicky působí už jen fyzická rozdílnost manželského páru.

Děj potom oživují nezbedná dvojčata. Rošťáky si zahráli synové Miloše Formana.

O filmu

Hláška „Hele, Ludvo, to ti říkám, jestli si ten fotbal neprosadíš, tak jsi u mě mrtvej muž“ vznikla spontánně, protože Josef Šebánek byl neherec a velkou část své role vlastně improvizoval, protože se scénářem si moc hlavu nelámal.

Sám Šebánek ani roli přijmout nechtěl, protože jak Husáka, tak Růžičkovou považoval za velké herce a nebyl si jistý, zda s nimi udrží krok a nebude jim natáčení kazit.

Nakonec se k sobě tato nesourodá čtveřice postav hodila skvěle a Šebánek rychle překonal ostych a bavil během natáčení celý filmový štáb.

Pokračování rodinné komedie na sebe nenechalo dlouho čekat. Hned následující rok se zrodil snímek „Hogo fogo Homolka“ a za dva roky „Homolka a tobolka“.