Kvíz o Simpsonových: Slavná žlutá rodina vás podrobí křížovému výslechu

Kvíz o Simpsonových: Slavná žlutá rodina vás podrobí křížovému výslechu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Co říct o Simpsonových? Každý ví, že je to nejdéle vysílaný sitcom v historii americké televize a už dávno vstoupil do popkultury coby jeden z nejvtipnějších animáků všech dob. Přesto ho ne každý zná jako své boty. Ověřte si vlastní znalosti legendárního seriálu v našem kvízu.

Simpsonovi jsou tu s námi přes 30 let, a přece se ještě dají objevit zajímavosti a postřehy o nich, které vám možná dosud unikaly. Určitě jste někdy přemítali nad tím, proč je drtivá většina postav žlutá. Říká se, že jejich tvůrce Matt Groening je poprvé takto načrtl proto, že u sebe neměl jinou pastelku. Výsledek sklidil úspěch, a tak se rozhodl ponechat je žluté natrvalo.

Nabízí se však ještě jeden praktičtější důvod. Groening si uvědomil, že právě výrazná žlutá snadno upoutá pozornost diváků, kteří dálkovým ovladačem náhodně přepínají mezi televizními kanály. Vysvětlil to v rozhovoru pro BBC:

Když vám při procházení kanálů problikne žlutý záblesk, budete hned vědět, že sledujete Simpsonovi.

Homer a Marge
Homer a Marge | Zdroj: FTV Prima

Seriál se dále vyznačuje oblíbenou gaučovou scénkou na začátku každé epizody. Ta neslouží jen k pobavení diváků, ale především k úpravě celkové délky daného dílu. Proto je ostatně každý gaučový gag jinak dlouhý, někdy trvá pouhých pár sekund, jindy se jeví takřka nekonečný. Prodlužuje se nebo zkracuje v závislosti na zbytku epizody.

Nepochybně jste si také všimli toho, že Homer Simpson a Šáša Krusty jsou si docela podobní, když si odmyslíte ty zelené vlasy a červený nos. Homer je vlastně nenalíčený Krusty, což bylo jasně patrné v 15. epizodě 6. řady s názvem Homer klaunem. Je to proto, že tvůrci dostali během počátečního plánování seriálu bláznivý nápad, na který ovšem nikdy nenavázali – klaun Krusty se měl stát Homerovou tajnou identitou. Tihle dva by tedy ve skutečnosti byli jednou a touž osobou. Bylo by to rozhodně zajímavé, když vezmeme v úvahu Bartův vztah k oběma postavám. Zatímco k tátovi Homerovi nechová žádnou úctu a často mu naopak vzdoruje a odmlouvá, ke Krustymu vzhlíží jako ke svému idolu a obdivuje ho.

Abychom ale nemluvili jen o mužských postavách, můžeme zmínit něco málo známého třeba o Líze. Každý ví, že se v průběhu show stala vegetariánkou, ale ne všichni tuší, že Paul McCartney souhlasil s účastí v seriálu pod podmínkou, že osmiletá dívenka se zřekne masa už napořád. Tvůrčí tým dal této hudební legendě slovo a dodržel ho.

Co dalšího víte nebo naopak ještě nevíte o populární žluté rodince? To zjistíte prostřednictvím našeho kvízu.

 

Zdroj článku: