KVÍZ: Kdo nezná kultovní film Pelíšky, jako by ani nebyl Čech

KVÍZ: Kdo nezná kultovní film Pelíšky, jako by ani nebyl Čech
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Bez nadsázky lze říct, že jsou Pelíšky kultovním českým filmem. Snad každoročně jsou reprízovány na Štědrý den. Spousta z nás je zná prakticky nazpaměť. Jak jste na tom vy? Zkuste si náš kvíz.

Hřebejk s Jarchovským chtěli natočit další Šakalí léta, ale vznikly Pelíšky

Psal se rok 1999, když byl dotočen film režisére Jana Hřebejka a scénáristy Jarchovského Pelíšky. Film odehrávající se v době 60. let 20. století je zasazen do období Vánoc. Možná i proto je každoročně reprízován na České televizi na Štědrý večer. Děj se točí okolo dvou rodin. Zatímco rodina Šebkova se musí podřizovat otci, který je důstojníkem z povolání, Krausovi musejí doma snášet despotického bývalého odbojáře. Ani v jedné rodině není ideální žití. Pro obyčejného sledovatele ale často vznikají vtipné momenty.

Film střídají veselé i smutné okamžiky  

Mimoto je ale film také plný smutných momentů. A to například scény, kdy musí Kraus oznámit své dceři Jindřišce, že její maminka zemřela. Jindřiška si pak sedne do skříně s matčiným oblečením. Málokdo ví, že tato scéna byla natočená podle skutečné vzpomínky herečky Emílie Vašáryové na smrt její maminky.

Smutné scény střídaly ty komické. Asi nikdo nezapomene na nesmrtelnou scénu Evy Holubové s Jaroslavem Duškem. Ten Evě věnuje těžítko. Následně spolu mají strávit noc. To ale překazí Evin syn. Abyste se pobavili, nelze o této scéně číst, tuto scénu prostě musíte vidět.

Zdroj článku: