My všichni školou povinní: Nostalgie pro starší generace, úsměvné vzpomínky na první dny ve škole i na učitele

My všichni školou povinní: Nostalgie pro starší generace, úsměvné vzpomínky na první dny ve škole i na učitele
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál z roku 1984, který natočil Ludvík Ráža, je propracovaný do posledního detailu. I přes nějaké to oslovení „soudružko“ je to krásný návrat ke kvalitní řemeslné práci, kdy ani minuta času není promarněná a každá postava se svým osudem dává smysl.

Začíná nový školní rok a učitelka Zmatlíková (D. Medřická), která je čerstvě v penzi, se dívá z okna na hemžení před školou. Na jednu stranu je ráda, že už je pouhým divákem, ale zároveň v sobě musí potlačit i smutek, že jí práce s dětmi bude chybět.

Před školou jsou starší děvčata ve svátečních šatech, aby upoutala pozornost spolužáků, občas se objeví děti v pionýrských krojích v modré košili s rudým šátkem. Na obranu dětí je nutno podotknout, že si nejspíš takové oblečení nevybraly. Kdo si tuto dobu pamatuje, vzpomene si, že tak většinou do školy první den přišli spolužáci, kteří nebyli zrovna nadaní a schopní, a tak rodiče nejspíš usoudili, že by jim rudý šátek mohl připsat nějaký ten plusový bod.

Na druhou stranu, dnes je Pionýrská organizace Socialistického svazu mládeže (zkratka PO SSM) definována jako masová volnočasová organizace pro děti a mládež ve věku od 6 do 15 let řízená vládnoucí Komunistickou stranou Československa, ale pro samotné rodiče to byl způsob, jak dětem zdarma dopřát mimoškolní aktivitu s dohledem. Děti potom rozhodně tento zájmový kroužek, alespoň do určitého věku, nevnímaly jako něco spojeného s politikou, ale jednoduše si se spolužáky užívaly volný čas, dozvěděly se něco nového, chodily na výlety, do přírody, do muzeí. Učily se věci, které je zajímaly. To vše většinou jednou týdně pár hodin odpoledne. S „Pionýrem" se pořádaly i návštěvy kina, víkendové dobrodružné akce a výměnné pobyty. A to vše zdarma.

Jediné, co připomínalo nějakou propagaci ideologie, byly akce zvané „pionýrská shromáždění“. Na těch mladší děti (Jiskřičky) složily pionýrský slib a dostaly šátky. Většinou šlo o hodinovou celoškolskou akci, pořádanou několikrát ročně, kde se recitovalo, zazpíval školní sbor a šlo se domů.

Ale zpět k prvnímu září v seriálu

zkušený učitel Lamač
zkušený učitel Lamač | Zdroj: Jaromír Komárek / © Česká televize

Ten byl slavnostní i pro nového učitele Karfíka (M. Vladyka) a novou oddílovou vedoucí (V. Žilková). Karfík byl v nové škole jako zjevení, protože moc mužů, kteří se rozhodnou věnovat školství na základní škole, není a nebylo. Karfík tak bude obletován celým učitelským sborem tvořeným ženami rozličného věku. A pro radu si může zajít k učitelskému veteránovi Lamačovi v podání Jiřího Sováka.

Není žádným tajemstvím, že Sovák nebyl moc velkým příznivcem natáčení s dětmi, takže to od něj byla zajímavá volba, pokud roli v seriálu, kde je plno dětí, přijal.

První školní den je především velkou událostí pro děti v prvních třídách. První den a celý první rok je pro vytvoření vztahu dětí ke vzdělání zásadní. Pokud mají štěstí na dobrou učitelku, budou na první školní rok vzpomínat celý život.  Zřejmě by na své školní začátky vzpomínal i Jirka Oliva, kdyby nešlo o seriálovou postavu. Jirka se dostal do třídy soudružky Hajské. Opět je třeba dodat, že žádné z děti nebralo oslovení „soudružka učitelka“ nijak politicky, jak nám dnes novodobé dějiny tvrdí.

Jirka Oliva byl trošku komplikovaný prvňáček, který by nejspíš dnes dostlal do života diagnózu několika nemocí, které mu bránily v tom, aby se choval tak, jak po něm učitelka Hajská chtěla. Nevinnost a vytrvalost malého chlapce přivedla učitelku Hajskou téměř k nervovému zhroucení a trochu komplikované dítě nezvládala učit. Chvíli tak trvalo, než se věci pohnuly správným směrem.

Problémy s vyučováním však nejsou jediné, kterými musí naše seriálové postavy projít. Chystá se příběh plný zamilovanosti, rodičovské lásky, přátelství, zklamání i poučení. Napříč seriálem se odvíjí i rozvod Joklových (Bohdalová a Brabec), který má drtivý dopad nejen na opuštěnou matku, ale především na její dvě děti školou povinné. I když někdo bere rozvod na lehkou váhu, právě v případě, že jsou ve hře děti, je třeba se na celou situaci podívat i z jejich úhlu pohledu. Často se snaží věc pochopit a tvářit se, že věci zvládají, ale co se skutečně děje uvnitř zmatené dětské duše umí pochopit jen ti, kdo si takovou událost prožili.

Seriál má samozřejmě na odlehčení i dávku humoru, protože scenáristka Markéta Zinnerová dokázala do svého díla otisknout pestrost života jak pro děti, tak pro dospělé.

První epizodu seriálu si můžete vychutnat 26. května na ČT1 před obědem.

Zdroj článku:
  • Autorský text