Kvíz na seriál Přátelé, který zvládnou jen jeho skuteční znalci

Kvíz na seriál Přátelé, který zvládnou jen jeho skuteční znalci
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Chandler a Ross – šestice přátel, která se proslavila po celém světě díky svému humoru, charismatu i přátelskému duchu. Vyznáte se v tomto kultovním seriálu?

Ohlédnutí za tvůrci seriálu

Přátelé (Friends) je americký televizní sitcom, který byl vysílám na televizi NBC mezi lety 1994 a 2004. Celkem bylo natočeno 236 dílů, které byly rozděleny do 10 sezón. Seriál se stal jedním z nejpopulárnějších a nejúspěšnějších sitcomů a získal si po celém světě širokou fanouškovskou základnu. Spoluautory seriálu jsou David Crane a Marta Kauffmanová, o jeho produkci se postarala společnost Warner Bros Television. Nezapomenutelnou ústřední píseň I'll Be There for You nazpívalo pop rockové duo The Rembrandts.

Připomenutí hlavních postav

Sitcom sleduje život šestice hlavních postav ve věku 20 až 30 let. Jedná se o Rachel Greenovou (Jennifer Anistonová), Monicu Gellerovou (Courteney Coxová), Phoebe Buffayovou (Lisa Kudrowová), Joey Tribbianiho (Matt LeBlanc), Chandlera Binga (Matthew Perry) a Rosse Gellera (David Schwimmer). Přátelé žijí na Manhattanu v New Yorku, kde společně řeší svá přátelství, lásky, práce a další příhody.

Ocenění a vliv

Seriál získal řadu ocenění, včetně Emmy, Zlatého glóbu a Screen Actors Guild Awards. Měl obrovský vliv na televizní kulturu a změnil způsob tvorby a koncepce dalších sitcomů. Vynikal především svým poutavým scénářem, vtipnými dialogy a živými hereckými výkony. Dokázal skloubit komedii s dramatickými prvky, čímž vytvořil situačně vyvážený a zábavný mix.

Zajímavosti o Přátelích

  • Původní pracovní název seriálu nebyl Friends (Přátelé), ale Insomnia Café (Kavárna, která nikdy nespí).
  • Tvůrci napsali roli Rosse Gellera přímo na míru herci Davidu Schwimmerovi, který byl do šestice přátel vybrán jako první.
  • Úvodní scéna s fontánou za zvuku ikonického songu od The Rembrandts vznikla ve studiu Warner Bros, nikoliv v Central parku.
  • Lisa Kudrowová, která ztvárnila milovnici hraní na kytaru Phoebe, ve skutečnosti kytaru nesnášela a nebyla schopná se naučit víc než pár akordů.
  • V první sérii bral každý z hlavních herců okolo 22 tisíc dolarů za epizodu, v poslední sérii už to byl jeden milion dolarů za epizodu.
  • Matthew Perry trpěl během natáčení alkoholovou a drogovou závislostí, kvůli které musel být hospitalizován v léčebně v letech 1997 a 2001.
  • Před začátkem každého dílu se ústřední šestice herců vždy objala.
  • Největší hvězdou seriálu byla podle mnohých fanoušku Jennifer Aniston, ta se ale v poslední sérii málem neobjevila. Důvodem byla její účast na natáčení hollywoodských trháků Hodná holka a Božský Bruce.
  • Možná jste to ani nepostřehli, ale čísla bytů hlavních postav se během natáčení změnily. Monica a Rachel měly na začátku číslo 5, kterou jim tvůrci později změnily na 20. Chandlerův a Joeyho byt se změnil z čísla 4 na 19. Důvodem byl fakt, že bydleli ve vyšších patrech, kde by nižší čísla nadávala smysl.

Přátelé po letech

Navzdory rokům, které uplynuly od odvysílání první série, Přátelé se i nadále těší velké popularitě. Není také divu, vždyť tato partička kamarádů bavila svým humorem generaci televizních diváků po dobu celé dekády. Pokud by vám šestice přátel scházela, můžete shlédnout film Friends 25th: The One with the Anniversary z roku 2018, který vznikl k 25. výročí seriálu Přátel.