Kvíz s Louisem de Funèsem: Zjistěte, jak dobře znáte jeho slavné komedie

Kvíz s Louisem de Funèsem: Zjistěte, jak dobře znáte jeho slavné komedie
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Louis de Funès strávil život mezi divadelními prkny a televizní obrazovkou a zasvětil jej tomu, aby nás rozesmál. Díky nevrlé a impulzivní povaze nám dokázal za více než 20 let kariéry poskytnout celou řadu kultovních momentů a některé z nejlepších francouzských komedií v historii.

Herec Louis de Funès (31. července 1914 – 27. ledna 1983) zůstává i 40 let po své smrti stále nejpopulárnějším francouzským komikem, velmi oblíbeným také u nás. Navzdory obrovskému úspěchu v Evropě, zejména v Německu a SSSR, byl v anglicky mluvícím světě po mnoho let velkou neznámou. Mluvil přitom plynně francouzsky, španělsky i anglicky. To mu umožňovalo účinkovat ve filmech ve všech třech jazycích, takže měl velmi slušné podmínky pro to stát se skutečně mezinárodní hvězdou. Ve filmech navíc dokázal využít lingvistické schopnosti k velkému komediálnímu efektu. Často hrával postavy, jež dovedly přepínat mezi jazyky.

Scéna z komedie Senzační prázdniny
Scéna z komedie Senzační prázdniny | Zdroj: TV Nova

Jeho filmy však nebyly široce distribuovány mimo Evropu a jeho komediální styl se u anglicky mluvícího publika nesetkal s příliš vřelým přijetím. Výsledkem je, že jeho práce byla v anglicky mluvícím světě do značné míry přehlížena navzdory popularitě v jiných částech Evropy – tedy s výjimkou úspěchu Dobrodružství rabína Jákoba, v roce 1975 nominovaného na Zlatý glóbus. Právě tento snímek představoval významný milník pro herce, jenž dosáhl pozitivních ohlasů v Evropě, ale v USA se ještě neprosadil.

Nezaměnitelný herecký styl Louise de Funèse zahrnoval typickou svižnou netrpělivost, sobectví a pestrou škálu výrazů obličeje, které rozesmívaly děti i dospělé. Proslul strhujícími a energickými výkony ve stovkách divadelních her a filmů. Předním francouzským komikem se stal v 60. letech a spolu s Fernandelem, Bourvilem a Jeanem Gabinem přilákal největší počet návštěvníků do kin. Hrál také v mnoha filmech režiséra Gérarda Ouryho, jenž s oblibou dával Paříž a Francii do perspektivy.

Scéna z filmu Tonoucí se stébla chytá
Scéna z filmu Tonoucí se stébla chytá | Zdroj: TV Nova

Navzdory legendárním snímkům, jako je Napříč Paříží nebo Smolař, lze patrně za nejlepší film spojující Andrého Bourvila a Louise de Funèse označit Velký flám. Kultovní komedie se odehrává během druhé světové války ve Francii okupované Německem a líčí neúspěchy dvou Francouzů nucených pomoci malé skupině britských letců dostat se do bezpečí, zatímco je pronásledují němečtí vojáci.

V roce 1968 byl Louis de Funès v celostátní anketě zvolen nejoblíbenějším francouzským hercem. Nejbližším přátelům a rodině byl známý pod láskyplnou přezdívkou „Fufu“, která byla hravým pojetím jeho příjmení a výrazem velké náklonnosti.

Věrní fanoušci Louise de Funèse hravě zvládnou následující kvíz, ve kterém se ukáže, jak dobře znají nejen jeho filmovou kariéru.