Zavzpomínejte na legendární seriály 90. let v našem kvízu

Zavzpomínejte na legendární seriály 90. let v našem kvízu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Televizní seriály zažily v 90. letech minulého století obrovský boom. Některé z nich se staly kultovními a televize je buď dodnes opakují, nebo se točí jejich remaky či další série. Pokud si vzpomínáte na Melrose Place, Krok za krokem a Akta X, bude pro vás náš dnešní kvíz hračkou.

Kdo by neznal Beverly Hills 902 10, Přátele, Sex ve městě či Star Trek. Jiné seriály, přesto, že ve své době slavily úspěch, ve finále upadly v zapomnění a pamatují si je již jen jejich skalní fanoušci. Tak schválně, naskočily vám při slovech „seriály 90. let“ hned tituly jako Zlatá sedmdesátá, Melrose place, Futurama či Čarodějky? V našem kvízu si můžete ověřit, kolik si z nich pamatujete.

Za nejslavnějšími seriály stojí jedno jméno

Při tvorbě seriálu se na začátku nikdy neví, zda bude mít úspěch, či nikoli. S jednou výjimkou. A tou je Darren Star. Tento muž totiž stojí za jedněmi z nejúspěšnějších seriálů všech dob. Vytvořil trháky jako Beverly Hills 902 10 (1990-2000), Melrose Place (1992-1999) či Sex ve městě (1998-2004). Za úspěšností těchto seriálů stojí z velké míry i to, že je zakládal na vlastních zkušenostech a zážitcích. Byly tedy velmi uvěřitelné a každý divák si v nich našel postavu, se kterou se mohl ztotožnit. 

Například hned první Darrenův počin, který napsal jako čerstvý dvacátník, Beverly Hills, 90210, je celý protkaný Starovými středoškolskými zážitky. Každý z těchto seriálů navíc představoval jistý průlom, protože se soustředil na dospívající, dvacetileté a třicetileté a zabýval se problémy, které televize dříve nezobrazovala realisticky.

Tento nový přístup diváky samozřejmě zaujal a Starovy seriály se tak staly významnými prvky popkultury. Další z jeho veleúspěšných seriálů, Sex ve městě, znatelně posunul hranice do té doby točených filmů a seriálů. Díky svému dospělému tónu, revolučnímu obsahu, postoji k ženám, sexualitě a smyslu pro módu byl skutečně vstupem na zcela neprobádané území. Byl to risk, ale vyplatil se.

Byl to totiž vůbec první kabelový seriál, který získal cenu Emmy za nejlepší seriál. Získal také tři po sobě jdoucí Zlaté glóby za nejlepší komediální seriál. Zajímavostí Starovy tvorby je také to, že v každém z těchto seriálů vystupuje homosexuální postava. Tedy něco, co bylo do té doby naprosto neslýchané. Je to však zcela záměrné. Je to totiž dáno tím, že Darren Star se otevřeně hlásí k tomu, že je sám gay a v každém z jeho děl proto musí být alespoň jedna postava, která je přitahována stejným pohlavím. Darren Star je zkrátka tvůrcem, který posouvá hranice, nutno uznat, že správným směrem.

 

Zdroje článku: