Velký kvíz: Devadesátá léta aneb zrození seriálových legend

Velký kvíz: Devadesátá léta aneb zrození seriálových legend
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dnes Netflix a HBO na tabletu či notebooku, kdysi netrpělivé čekání na nové díly, které se vysílaly každý týden v televizi. I takto lze zavzpomínat na 90. léta, zlatou éru pro nás již kultovních seriálů.

Po sametové revoluci se k nám dostalo nejen oblečení z denimu, hračky Tamagotchi nebo první mobilní telefony, ale i novinky filmového plátna. To, co se před rokem 1989 objevovalo u nás jen zřídka, se stalo volně dostupnou formou zábavy. A tak jsme s úžasem sledovali západní životní styl a snažili se napodobit alespoň některé zahraniční trendy, které jsme znali z televizních obrazovek.

S tímto obdobím si spojujeme hlavně legendární sitcomy: Přátele, Krok za krokem, Frasier nebo třeba Plný dům, které svým specifickým humorem baví dodnes. Dalším neméně oblíbeným typem komedie byly kreslené seriály. Právě v 90. letech se objevily první řady Simpsonových a od stejných tvůrců také Futuramy. Stále vznikají i nové díly South Parku, který „čestně” reprezentuje satiru ve své nejostřejší podobě.

Velké oblibě se těšily i krimi příběhy. Případy detektiva Hercule Poirota provázely televizní diváky po celá 90. léta a poslední řada se odvysílala v roce 2013. I ve finálních dílech si tehdy zahrál nenapodobitelný David Suchet. Do podvědomí se některým z nás zapsalo Vražedné pobřeží s ústřední dvojicí Robem Stewartem a krásnou Carolyn Dunn. České diváky mohlo zaujmout právě řešením případů v tropických lokalitách a charakterností postav. Za zmínku stojí rovněž Akta X se svým paranormálním nádechem a Městečko Twin Peaks, na němž spolupracoval proslulý americký režisér David Lynch. Pokud jde o Městečko Twin Peaks, seriál si zamilovali nejen laici – v roce 1991 obdržel cenu Golden Globes za nejlepší televizní seriál v kategorii drama.

Přátelé jsou dosud jedním z nejoblíbenějších sitcomů vůbec.
Přátelé jsou dosud jedním z nejoblíbenějších sitcomů vůbec. | Zdroj: TV Nova

Také v české kinematografii 90. let najdeme pár skvostů. Zrušení cenzury znamenalo, že se doteď zamlčované skutečnosti dostaly na denní světlo, a dokonce o nich vznikaly snímky. Dokonalým příkladem je Zdivočelá země. Příběh zasazený do českého pohraničí vykresluje poválečnou nejistotu, poté i tvrdou realitu života v socialistickém Československu. Jinou historickou produkcí, natočenou na motivy knižní předlohy od Karla Poláčka, byl seriál Bylo nás pět, který podle mnohých samotnou předlohu svou kvalitou překonal. Aby dějin nebylo málo, zmíníme i drama Přítelkyně z domu smutku, které pojednává o osudech žen vězněných z politických důvodů za minulého režimu. Drama se zaměřuje nejen na ukázaní hrůz vězeňského života, ale i na to, že i v tak těžkém rozpoložení lze najít přátelství a pocit solidarity. Zajímavým a celkem vydařeným pokusem o český sitcom byla Hospoda, která vypravovala o veselých příhodách štamgastů.

Pojďte si ověřit své znalosti o kultovních seriálech devadesátek v krátkém kvízu, který jsme pro Vás připravili. Zjistěte, jak jste na tom s postavami, dějem, filmovou hudbou či hereckými osobnostmi z doby kazet a CD přehrávačů. Nechte se unést pocitem nostalgie zpátky do posledního, ale neméně kouzelného desetiletí dvacátého století!

Tak co, věděli jste všechno? Pokud ano, blahopřejeme, jste opravdovými seriálovými znalci. Pokud jste se trefili u méně otázek, nevadí, je to skvělá záminka k tomu, abyste se k těmto kinematografickým perlám vrátili. Věříme, že pokud jde o 90. léta, je stále co (znovu)objevovat.

Zdroje článku: