KVÍZ: Legendární seriál Dallas ovládl televizní obrazovky po celém světě

KVÍZ: Legendární seriál Dallas ovládl televizní obrazovky po celém světě
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Asi každý, kdo pamatuje 80. a 90. léta, si vybaví seriál Dallas, jenž mapoval osudy rodu Ewingů. Slavný seriál, jenž nám odkrývá životní příběhy J. R., Bobbyho a Garyho, patří dodnes ke kultovním sériím, která ve své době překonala řadu rekordů.

Legenda mezi telenovelami

Americká telenovela Dallas se v průběhu 80. let stala naprosto revolučním seriálem, jenž ve své době bořil statistiky televizního vysílání. Ve Spojených státech amerických bylo mezi lety 1978 až 1991 vysíláno celkem 13 sérií. Děj seriálu se odehrával ve stejnojmenném texaském městě a jeho autorem byl David Jacobs. Soustředil se na bouřlivé osobní i profesní životy rodiny Ewingů, jejíž členové společně žili pod jednou střechou na rozlehlém ranči známém jako Southfork.

Seznamte se, Ewingovi

Nejstarší generaci rodu tvořili Jock a Ellie Ewingovi. Ti spolu měli tři syny – J. R., Bobbyho a Garyho. O řadu zápletek se pak postaraly i manželky či partnerky těchto tří bratrů, případně i další vedlejší postavy. Příběh o bohatství a moci, intrikách a dramatických sporech v seriálu Dallas se rychle stal celosvětově oblíbeným. Hrdinské činy rodiny Ewingů se nakonec vysílaly ve více než 130 zemích světa. Pochopitelně byl pak populární také u nás.

Seriál si liboval v otevřených koncích

Na pozadí nekonečné ságy plné tajných afér, podrazů, přestřelek, automobilových nehod a různých dramatických zvratů se Dallas stal nejznámějším díky svým závěrečným scénám na konci každé sezóny. Do života všech televizních diváků se pak nejvíce zapsalo finále třetí řady, které končilo záhadnou střelbou na J. R. Prakticky celý svět si pak pokládal otázku: kdo jej zastřelil? Epizoda 4. řady, kde byl útočník odhalen, se pak na dlouhou dobu stala dosud nejsledovanějším seriálovým dílem v historii americké televize.

Inspirace pro další televizní show

Dallas byl nominován na 21 cen Emmy, z těchto nominací pak nakonec dokázal proměnit čtyři z nich. Získal ale také celou řadu dalších ocenění. Šlo o první seriál, který si dokázal získat miliony diváků v hlavním vysílacím čase. Stal se tak vzorem pro celou řadu podobných telenovel typu Dynastie či Melrose Place. V roce 2012 byl Dallas obnoven na kabelové stanici TNT, kde se Hagman, Duffy a Gray připojili k novým hercům, a tak navázali na původní příběh. Tento reboot však byl poměrně brzy, a sice v roce 2014, zrušen. K obnovení zašlé slávy legendární série tak nedošlo.

Co si zvládnete vybavit okolo děje i natáčení seriálu Dallas?