Vyzkoušejte si, jak dobře znáte film Páni Kluci, který už nás baví skoro 50 let

Vyzkoušejte si, jak dobře znáte film Páni Kluci, který už nás baví skoro 50 let
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Příští rok to bude už 50 let, co se snímek Páni kluci dostal na obrazovky. I dnes zanechává příběh o dobrodružství a přátelství stopu v srdcích diváků všech generací.

Příběh filmu je zasazen do prostředí českého venkova z počátku 20. století. Tomáš žije se svou tetičkou Apolenou a bratrancem Václavem. Ačkoliv je Tomáš hodný kluk, umí své tetičce pořádně zvednout mandle a jeho užalovaný bratránek ještě rád přilévá olej do ohně. Jožka a Hubert jsou jeho kamarádi, kteří nikdy neřeknou ne na žádnou lumpárnu. Pomůžou Tomášovi získat pochvalné lístečky, které má v plánu potom vyměnit za věcné ceny. Když tahle jejich kulišárna praskne, všichni společně utečou na nedaleký hrad a zanechají po sobě stopy, které ostatní naprosto vyděsí. 

Režisérka Věra Plíhová-Šimková čerpala inspiraci v zahraniční literatuře, přesněji v knize Dobrodružství Huckleberryho Finna od spisovatele Marka Twaina. Zajímavostí je, že scénář k filmu napsal v té době zakázaný Jan Procházka. Na svém kontě měl například předlohu k filmu Ucho, který ze střižny putoval přímo do trezoru a díváci jej spatřili až po roce 1989.

Ve své době byl film Páni kluci skutečně populární, a to i tak, že se účastnil hned několika filmových festivalů (i zahraničních). Jednou si odnesl dokonce ocenění za nejlepší dětský film. Teď už si ale pojďte vyzkoušet, jak dobře si pamatujete českou nestárnoucí rodinnou komedii.

Tak co, jak jste si vedli? Znáte klenot československé kinematografie dobře, nebo jsou tam ještě nějaké rezervy?

Zdroj článku: