Pohádkový kvíz aneb Jak dobře znáte Dařbujána a Pandrholu

Pohádkový kvíz aneb Jak dobře znáte Dařbujána a Pandrholu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pohádku o chudých havířích z vesničky Kocanda, kterým ztrpčuje život lakotný sládek Pandrhola, zná určitě každý. Otázkou ale je, nakolik dobře. Pokud se považujete za skutečného znalce tohoto skvělého filmu a máte chuť se trošku pobavit, vyzkoušejte náš kvíz.

Vtipná pohádka Dařbuján a Pandrhola byla natočena už v roce 1959, ale oblíbená je u diváků dodnes, a to zejména díky nezapomenutelným hereckým výkonům, malebným kulisám a jedinečnému humoru.

Film s Jiřím Sovákem, Rudolfem Hrušínským a Václavem Lohniským v hlavních rolích vypráví příběh chudého havíře Kuby Dařbujána. Tomu přibude do už tak početné rodiny další hladový krk. Ve snaze nasytit potomky se Kuba vydá za sládkem Pandrholou, aby ho poprosil alespoň o trochu mláta. Lakotný sládek však dokáže myslet jedině na vlastní prospěch a Kubu urychleně vyžene.

Utrápený Dařbuján vyrazí hledat vhodného kmotra pro novorozenou dcerku. Po setkání se samotným Pánembohem a s vykutáleným čertem nakonec vezme za vděk Smrťákem. Ten má ale stejně hluboko do kapsy jako leckterý havíř, a protože neví, co by dal děťátku do kolébky, dohodne se s Kubou jinak – pomůže mu uzdravovat nemocné. Z obyčejného havíře se ze dne na den stane zázračný doktor, který bohaté léčí za peníze a chudé zadarmo. Využívá k tomu nejrůznějších bizarních metod.

Jiří Sovák a Václav Lohniský
Jiří Sovák a Václav Lohniský | Zdroj: TV Nova

Co se ale stane, když náhle ochoří sládek Pandrhola? Aby mu dal Kuba za vyučenou, vymyslí si tři bláznivé úkoly – aby stromy obrostly jitrnicemi, aby potokem protékalo sládkovo pivo a aby si pro něj paní Pandrholová přijela vozem, který potáhnou voli odění v mysliveckých kamizolách. Každému přání bude vyhověno, ale Smrťák naneštěstí zakáže Kubovi, aby Pandrholu vyléčil.

Vzpomínáte, jak si s tím Kuba poradil? A jaký zmatek způsobil tím, že šel proti Smrťákovu nejsvětějšímu pravidlu? Pokud znáte odpověď na tohle, určitě hravě zvládnete i náš pohádkový kvíz.

Povedlo se vám odpovědět na všechny otázky týkající se filmu Dařbuján a Pandrhola? Gratulujeme vám, v pohádkách se evidentně vyznáte. Jestli vám snad jedna či dvě odpovědi unikly, nevadí. Díky kvízu jste se možná dozvěděli něco nového a propříště už si to budete dobře pamatovat. Doufáme, že jste se při něm také hezky pobavili.

Zdroje článku: