KVÍZ: Znáte všechny prince a princezny z pohádky Třetí princ?

KVÍZ: Znáte všechny prince a princezny z pohádky Třetí princ?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Česká filmová pohádka Třetí princ sice určitě nepatří mezi typické pohádkové příběhy, ale o to víc si diváka získá svou atmosférou. Víte, na jaké motivy byla natočena?

Pohádku Třetí princ natočil režisér Antonín Moskalyk a premiéru měla už 1. července 1983. Pohádka byla natočena na motivy příběhu O dvou bratřích, tedy příběhu z pera Boženy Němcové. Z motivu pak vznikla neobyčejná pohádka, která se hodí nejen na Vánoce, zaujme vás neotřelým dějem i překvapivým závěrem.

Třetí princ začíná tehdy, když se z cesty do světa nevrátil princ Jindřich. Královna je smutná do doby, než ji zaujme dívka od potulných kejklířů. Dívka královně poradí, jak svému prvorozenému synu pomoci. Královna poté porodí dvojčata, která rostou rychleji než jako z vody –⁠ rostou totiž sedmkrát rychleji. Když vyrostou, jeden z bratrů se vydává do světa, stejně jako jejich nejstarší bratr Jindřich, hledat neznámou krásku, do které se zamiloval. Bohužel ale i jeho potkává podobný osud. Poslední z bratrů se je vydá hledat. Ve skalách potkává princeznu a rozhodne se splnit tři úkoly, aby bratry zachránil.

O pohádce Třetí princ se říká, že je ponurá a může působit trochu strašidelně. Naštěstí se pohádka i tak stala velice oblíbenou. Má zkrátka pouze jiný námět než klasický pohádkový a zároveň je natočena trochu neotřele, což je příjemný bonus. Jak ale dobře pohádku doopravdy znáte?