Se šípkovou nebo se zelím? Jak dobře znáte české filmy a jejich gastronomické momenty? Odpovězte na všech 10 otázek a zjistěte, zda jste opravdovými mistry!

Se šípkovou nebo se zelím? Jak dobře znáte české filmy a jejich gastronomické momenty? Odpovězte na všech 10 otázek a zjistěte, zda jste opravdovými mistry!
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kultovní hlášky z českých filmů se nám zaryly do paměti, aniž bychom se museli příliš snažit. Řada z nich v sobě snoubí humor i dobré jídlo. Znáte je všechny?

Česká filmová gastronomie

Kdo by nemiloval české filmové klasiky, které jsme sice měli možnost shlédnout nesčetněkrát, hlášky z nich si ale pokaždé s oblibou přeříkáváme s našimi oblíbenými herci. Jen málokdo by neznal typickou scénu z hájenky v Kersku, kam rád s oblibou chodil známý spisovatel Bohumil Hrabal, nebo rozepři nad svíčkovou omáčkou s nefalšovanými knedlíky z kultovního snímku Pelíšky.

Česká kinematografie je zkrátka nabytá otřepanými hláškami, které sice zahraniční divák příliš neocení, ale my Češi jsme na ně právem hrdí. Pokud je řeč o filmových hláškách, nesmíme zapomenout zmínit ani slavný film Císařův pekař, který si libuje v čerstvých rohlíčcích a rozhodne se společně s císařem napéct lívance pro celý zámek.

A co švestičky ze zahrádky? Vzpomenete si, v jakém snímku se tato slavná věta pronesla a jaký herec tuto hlavní roli ztvárnil? Pokud nepatříte mezi zastánce vegetariánství, jistě se také zasmějete při slavných hláškách z kultovní třídílné série Slunce, seno, kterou režíroval oblíbený režisér Zdeněk Troška. Dnes již zesnulá herečka Helena Růžičková zde pěje ódy na maso hlodavce, kterého se snaží s velkým zápalem připravit k obědu. Její syn jí přitom horlivě oponuje, že jiný pokrm už snad ani nezná.

O řadu filmů, které se staly českými klasikami, se zasloužil i režisér Miloš Forman. V kultovním snímku Hoří, má panenko lidé na hasičském bále postupně nekalým způsobem ukořistí celou tombolu. Ztratí se dokonce i jedna pochutina, kterou neuhlídá hasič, jenž má tombolu celý večer na starost.

Možná právě samotní herci svým stylem hraní dali vzniknout legendárním hláškám, které jsou známe po celé desetiletí. Své znalosti z české kinematografie si můžete ověřit pomocí kvízových otázek.

Tak jak jste dopadli? Přišel vám kvíz až příliš snadný, nebo jste u některých odpovědí přeci jenom malinko váhali? Program na dnešní večer je ale bezesporu jasný: nějaká dobrá filmová klasika.

Zdroje článku: