Kaštánek jako ta nejlepší skandinávská kriminálka na Netflixu

Kaštánek jako ta nejlepší skandinávská kriminálka na Netflixu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Je dobře známo, že ty nejhodnotnější klenoty detektivního žánru pochází téměř bez výjimky ze severských zemí. Nejenže vás tamní autoři potrápí důmyslnou zápletkou, na genialitě umí dodat také filmaři, kteří často brutální případy převedou na obrazovky.

Velkou pozornost v poslední době vzbudila šestidílná minisérie se sympaticky znějícím názvem. Když si jej ale spojíte s tímto žánrem, je jasné, že se bude jednat o velmi znepokující podívanou už jen kvůli tomu, že zřejmě půjde o děti. Nenechte se odradit tím, že nese nálepku „mysteriózní“. Seriál plný neokoukaných dánských tváří se potenciálem svého motivu sice nedrží příliš při zemi, zato je naprosto realistický.

Na jindy klidném předměstí Copenhagenu je nedaleko dětského hřiště objeveno zhyzděné tělo mladé matky. Mladá ambiciózní vyšetřovatelka na místě činu nalezla postavičku Kaštánka. Podivné je, že na postavičce byly později objeveny otisky prstů dívky, která byla před rokem unesena a prohlášena za mrtvou. Šokujících případů přibývá, objevují se spojitosti a další nevysvětlitelné evidence. 

První epizoda je dokonalým příkladem opravdu povedené napínavé kriminálky, která vás přinutí chtít víc. Originální zápletka si přímo žádá své vysvětlení, během následujících dílů však napětí místy poleví, na druhou stranu jindy nasadí obrovské tempo. Přesto však kvalita pozdějších dílů inklinuje spíše k řadovým detektivkám a divák se až začne obávat, aby ho rozuzlení nezklamalo a nevyústilo v nedotažené finále, jako by šlo o další díl Kriminálky Anděl. Scénáristum se ale dá přiznat, že dali dostatek prostoru samotnému divákovi uvažovat nad rozuzlením a číhat po pachateli. Motiv zde hraje opravdu velkou roli a díky tomu, že ihned na začátku dostanete ochutnávku zdánlivě nesouvisející dějové linie, celou dobu podvědomě pátráte po vzájemné spojitosti, přičemž se stokrát zmýlíte a zvědavost vás tak nenechá seriál odložit. 

Byť místy ztratíte pozornost nebo se vám děj začne plést, stojí za to počkat si na velké finále. Ambiciózní motiv postavičky Kaštánka je doplněn o neotřepaný příběh, který za zločiny stojí. Na poměry detektivky je navíc v závěrečných desítkách minut překvapivé množství akce, poslední díl od začátku do konce diváka vlažným nenechá. Nemusíte se tak obávat vysvětlení, které si „vykecají“ detektivové v kanceláři a divák se závěrečnými titulky odejde od televize příběhem nepolíbený. Kaštánek jistě v každém zanechá dojem.    

 

 

Zdroje: