Joaquin Phoenix: Hollywoodský herec jde ve stopách zesnulého bratra. Jakou pecku pro nás právě chystá

Joaquin Phoenix: Hollywoodský herec jde ve stopách zesnulého bratra. Jakou pecku pro nás právě chystá
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Joaquin Phoenix se proslavil především díky roli Jokera z minulého roku a teď už stoupá jen výš. Herec se přiznal, že se z tragické smrti svého bratra Rivera stále nevzpamatoval. K herectví se ale dostal hlavně díky němu. Podívejte se, jak vypadalo jeho dětství, cesta ke slávě a co plánuje dál.

Dětství a herecké začátky

Joaquin se narodil jako jedno z pěti dětí v rodině Phoenixů. Všichni jeho sourozenci mají s filmem již nějakou zkušenost, a tak není náhoda, že se k herectví dostal i Joaquin. Svou kariéru zahájil již v osmi letech, kdy si zahrál v mnoha televizních seriálech a reklamách. Jeho první roli ve filmu si zahrál v deseti letech v dobrodružném sci-fi Vesmírný tábor (1986). V roce 1989 dostal jednu z dětských rolí v komedii Rodičovství. K většímu publiku se tou dobou sice ještě nedostal, ale herectví ho velmi bavilo.

Jeho starší bratr River se mezitím stával jedním z nejlepších mladých herců v Hollywoodu. Jedné osudné noci v roce 1993 ale nastala rodinná tragédie. Když byl Joaquin se svým slavným bratrem oslavovat v klubu, River se předávkoval a zkolaboval na ulici. Joaquin volal záchranku a Rivera dokonce dopravili do nemocnice, po pár hodinách Joaquinovi ale oznámili, že zemřel. 

Smrt bratra ho těžce poznamenala a stále se z ní úplně nevzpamatoval. Přesto na něj rád vzpomíná a často o něm mluví. Na jeho kariéru měl River značný vliv, prý to byl právě on, kdo ho motivoval k tomu stát se hercem.

Zlomem v Joaquinově kariéře bylo dobrodružné drama Gladiátor (2000). Následovaly role ve filmech jako Znamení (2002), Walk The Line (2005) nebo Noc patří vám (2007).

Současný život

Letos Joaquin oslavil své 46. narozeniny. Nyní žije se svou přítelkyní herečkou Rooney Marou, se kterou se seznámil již v roce 2012.

Rolí ve filmu Joker (2019) si zasloužil mimořádnou pozornost, a dokonce za ni získal Oscara za nejlepšího herce. 

Joaquin je již od dětství veganem a snaží se propagovat plány na ekologičtější budoucnost. O těchto tématech se také zmínil ve svém Oscarovém projevu, který vyvolal řadu pozitivních reakcí. Za práci v boji za práva zvířat mu navíc loni organizace PETA udělila titul Osobnost roku 2019.

Nemusíme se tedy vůbec bát, že bychom ho dlouho neviděli. Navíc se na příští rok už plánuje druhý díl Jokera.