Herečku Jarmilu Švehlovou na televizních obrazovkách moc často nevidíme. Život její rodiny je ale ve všech směrech protkán uměním

Herečku Jarmilu Švehlovou na televizních obrazovkách moc často nevidíme. Život její rodiny je ale ve všech směrech protkán uměním
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Hit „Když se načančám" z pohádky Co takhle svatba, princi? sice nenazpívala, s touto rolí je ale pravděpodobně spojována nejvíce. Přitom je ale Jarmila Švehlová ženou vícera profesí. Herectví už dávno není tím, co by ji mělo uživit. Uměleckému směru ale zůstává věrná, stejně jako její rodina.

Láska k divadlu je u ní celoživotní

I přes nesouhlas otce si prosadila svou a vystudovala hudebně dramatický obor na Pražské konzervatoři. Úspěšná byla nejenom v rolích princezen, ale také na divadelních prknech. Ve svém prvním angažmá v dnešním Divadle Pod Palmovkou strávila dlouhých devět let. Oblíbená byla i v televizních inscenacích.

Od doby, co vystudovala konzervatoř, uplynulo již více než čtyřicet let. Herectví je ale stále její láska. A to i přesto, že by uvítala častější reprízování jejích rolí ve starších pořadech. I tak ji ale nyní můžeme potkávat na divadelních prknech. Momentálně například v divadelní inscenaci V Paříži bych tě nečekala, tatínku.

Zamilovala si ale i malování, které spojuje s hudbou

Není to ale pouze dabing, čemu se Jarmila věnuje na profesionální úrovni. V oblasti umění ji zaujala také malba. Svému dlouholetému koníčku se intenzivně začala věnovat v roce 2003. Malování je pro ni vášeň, při které může vyjádřit všechny své pocity. Zřejmě po svém otci, který je operním zpěvákem, zdědila i lásku k hudbě. Právě ta jí pomáhá na plátno vyjádřit sebe samu.

Dabingu se úspěšně věnuje ona i její syn

Velká spousta pohádek, filmů i televizních inscenací v nynější době není reprízována. I přesto, že Jarmilu Švehlovou coby herečku vídáme pouze sporadicky, při zapnutí televize ji můžeme alespoň slyšet. Od konce 70. let se věnuje dabingu. Protože je mu věrná již téměř půl století, má za sebou nespočet dabingových rolí. Její hlas je spojen s herečkou Marlene Jobert či Catherinou Deneuve. Jejím nejnovějším počinem je dabování Mary Steenburgenové v druhém dílu filmu Dámský klub.

Není ale jediná, kdo se v jejich rodině dabingu věnuje. Slušnou řadu rolí má na svém kontě také její syn. Jeho hlas je hojně obsazován především do animovaných celovečerních filmů. Slyšet jej ale můžeme i ve stovkách jiných rolí.

Rodinná tradice velí věnovat se umění

Obrovskou chloubou Jarmily Švehlové jsou její dvě děti. I ty zůstávají v uměleckém světě a doplňují tak rodinnou tradici. Otec Zdeněk Švehla byl český tenorista, který po dlouhá léta působil jako sólista opery Národního divadla v Praze. Zapomenout nesmíme ani na maminku Jarmilu Švehlovou starší, která se po dlouhá léta věnovala kariéře baletky.

Syn Jarmily, Robert Hájek, vystudoval Pražskou konzervatoř a má za sebou nespočet divadelních i televizních rolí. Tou zatím nejvýraznější byl zřejmě četník Láska z televizního seriálu Četníci z Luhačovic. Syn Robert se navíc, jak jsme již zmiňovali, věnuje také dabingu. To dcera Mariana je věrná spíše divadlu improvizačnímu. I tak se ale po boku své matky objevovala v divadelním představení Zrcadla.

Protože má Jarmila Švehlová již své první vnouče, Václava, vyvstává tak otázka, zda i on bude pokračovat a v umělecké sféře najde zalíbení.

Zdroje článku: