Jane Seymourová se stala díky seriálu Doktorka Quinnová jednou z nejlépe placených seriálových hereček

Jane Seymourová se stala díky seriálu Doktorka Quinnová jednou z nejlépe placených seriálových hereček
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Seriál, který zazářil v devadesátých letech dvacátého století nabídl divákům neohroženou hrdinku, kterou si zamilovaly hlavně ženy. Michaela „Majkí“ Quinnová je neohrožená, emancipovaná a zásadová žena, která vzešla z pera autorky Beth Sullivanové.

Sullivanová se inspirovala prvními ženami, které o sobě v končinách Divokého západu daly vědět. Šlo o první průkopnice, které se dokázaly prosadit v ryze mužském světě. Její hrdinka doktorka Quinnová nebojovala jen za práva pro ženy, ale byla i zastánkyní domorodých obyvatel a černošského obyvatelstva. Autorka Sullivanová čerpala inspiraci z mnoha zdrojů. Dobře jí posloužil třeba archiv lékařské fakulty Drexlovy univerzity ve Filadelfii, kde v záznamech našla informace o pensylvánských ženách, které na konci devatenáctého století vystudovaly Ženskou lékařskou fakultu, a i přes velké těžkosti byly rozhodnuté se prosadit i v praxi.

Doktorka Quinnová tak překvapivě není smyšlenou postavou, ale je vlastně poctou všem statečným a vzdělaným ženám, které musely cestu k rovnoprávnosti teprve vyšlapat.

Nejen na Divokém západě se muži sveřepě bránili tomu, aby dostaly ženy možnost studovat a pracovat v profesích, které si přivlastnili pro sebe. Ženy měly v té době úplně jinou společenskou funkci a pro dívky, které pocházely z rodin, které by jim mohly dopřát dobré vzdělání, bylo jedinou úlohou se dobře vdát a pečovat o rodinu.  

Doktorka Ouinnová
Doktorka Ouinnová | Zdroj: TV Nova

Na Divokém západě sice ženy pracovaly jako služky, pradleny nebo společnice, ale další možnosti chyběly. Quinnová se rozhodla ukázat, že je stejně dobrá jako muž. Jednoho dne si tak sbalila v Bostonu kufr a vydala se do městečka Colorado Springs, aby uvedla do praxe vše, co se naučila.

Zpočátku se setkává s nedůvěrou, předsudky a nepochopením, které postupně prolomí až zcela nezpochybnitelnými výsledky svého lékařského umění, jimiž zachrání několik životů. Ale ani to ještě nestačí k tomu, aby mohla žít poklidným životem. Život jí zkříží charismatický trapper Byron Sully (Joe Lando), který je velkým přítelem Indiánů, a to není pro místní komunitu žádoucí. Přes všechna protivenství a nesnáze se však dále rozvíjí romantický vztah dvou lidí, kteří k sobě prostě patří, ať si kdo chce, co chce říká.

Pro velký úspěch se seriál dočkal 150 epizod. Točil se v letech 1993 až 1998 převážně na ranči, který si pro účely natáčení nechalo postavit filmové studio Paramount v Agoura Hills v Kalifornii. Správně namíchané ingredience jako romantika, dobrodružství a láska se v průběhu let staly morálním poselstvím a když seriál skončil, diváci si ještě vyprosili dva celovečerní filmy: Doktorka Quinnová (1999) a Srdce na dlani (2001). Děj posledního snímku se ale už neodehrává na Divokém Západě, ale v Bostonu, odkud Michaela Quinnová původně pocházela.

Seriál Doktorka Quinnová za dobu svého vysílání získal čtyři ceny Emmy a Jane Seymourová obdržela za ztvárnění doktorky Quinnové v roce 1996 Zlatý glóbus.

Doktorka Quinnová
Doktorka Quinnová | Zdroj: TV Nova

Co možná nevíte o seriálu Doktorka Quinnová

Úspěchu seriálu Doktorka Quinnová bezesporu pomohla představitelka britská herečka Jane Seymourová, která v době, kdy jí roli svobodomyslné lékařky nabídli, už byla známou hvězdou. Roli v seriálu přijala, aniž by to zvažovala. Měla za sebou rozchod se třetím manželem, který zbankrotoval v podnikání s nemovitostmi a zanechal za sebou milionové dluhy. Herečka potřebovala peníze, aby zabezpečila své dvě děti.

Sama ovšem dlouho nezůstala, protože prožila románek se svým seriálovým partnerem Joem Landem. Ten byl však o 10 let mladší a vztah nevydržel. Jane Seymourová nakonec spojila svůj život s režisérem Jamesem Keachem, se kterým má dvojčata.

Filmový ranč v Agoura Hills, kde se natáčelo, se stal na dlouhá léta doslova turistickou atrakcí, kam přijížděly stovky fanoušků seriálu, aby na vlastní oči zhlédli prostory, v nichž se pohybovaly jejich oblíbené postavy. Vše ale zničil velký lesní požár, který v roce 2003 zachvátil značnou část Kalifornie.

Seriál Doktorka Quinnová je k vidění od soboty 24.6. v 18:20 na Nova Lady.

Zdroje článku:
  • Press kit TV Nova,
  • Autorský text