Jak žije Jan Kanyza, herec se sexy hlasem, kterým k nám promlouvá třeba George Clooney

Jak žije Jan Kanyza, herec se sexy hlasem, kterým k nám promlouvá třeba George Clooney
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jan Kanyza patřil k velice oblíbeným hercům a dabérům. Byl také jednou z VIP osobností, které se objevily na seznamu spolupracovníků StB. V jeho případě mělo jít o dlouhodobou spolupráci (přes 8 let). Měl donášet především na svého kolegu Vítězslava Jandáka a na Pavla Landovského.

Jan Kanyza se vždy nařčení bránil a spravedlnosti se roky domáhal soudní cestou. Soudy nakonec rozhodly, že byl v seznamu StB evidovaný neoprávněně, a tak si herec následně vysoudil odstranění ze seznamu spolupracovníků. Vždy tvrdil, že byl často předvoláván komunistickou Státní bezpečností k výslechu, ale nikdy žádné informace o hercích nepodával.

Po vleklé kauze, která u soudu skončila v roce 2010, se už Jan Kanyza na filmovém plátně neobjevil. Možná byl zklamaný jednáním svých hereckých kolegů, možná se chtěl více věnovat své velké vášni, kterou je malířství. Naštěstí na dabing nezanevřel a párkrát se ještě z nostalgie v malých rolích objevil i v televizi.

Jeho poslední velká role byla ve filmu Jménem krále z roku 2009. Mihnul se ale také ještě třeba v epizodní roli v seriálech Ordinace v růžové zahradě, v Polda nebo Kapitán Exner.

Rodák z Lipníka nad Bečvou byl umělecky založený už jako dítě a rodiče ho směrovali ke hře na klavír, saxofon a klarinet. K herectví ho to táhlo silněji, a tak šel studovat na DAMU, kde byl žákem Miloše Nedbala.

V seriálových rolích byl herec velmi populární. Každé léto si ho připomínáme jako štamgasta v seriálu Hospoda, ale jinak se objevuje jen velice sporadicky.

Příležitost zase vidět Kanyzu na televizních obrazovkách mají teď diváci díky filmu Muž, který vycházel z hrobu z roku 2001, kde ho obsadil režisér Dušan Klein. Jde o kriminální žánr a jako major Bohuslav se na přímluvu kolegyně ujme případu přepadávání důchodkyň. Pro Bohuslava je to šance, jak se dostat z archivu, kam byl přeřazený kvůli nezvladatelnému popíjení alkoholu.

Když se situace kolem soudních žalob uklidnila, Kanyza už nebyl tak radikální vůči dalším rolím, ale uváděl, že už je unavený a musela by přijít opravdu hodně zajímavá nabídka, aby přijal náročnější roli. Ta zřejmě nepřišla a herec, který má už 75 let, se už asi žádné životní role nedočká.

To mu však nemusí vadit, protože má malířský ateliér v jižní Francii a jeho díla jsou známá i v USA, Německu nebo Švédsku. Ilustruje také dětské knihy.

George Clooney není jedinou hvězdou, které propůjčil svůj příjemný hlas. I když žádného dalšího herce, kterého by daboval přes 20 let, nemá. Jeho hlasem také mluvil Jean Reno, Burt Lancaster, Robert Ryan, Dustin Hoffman a řada dalších.

Muž, který vycházel z hrobu je v nabídce ČT1 17. srpna 2023 ve 20:10.

Zdroje článku: