Americký herec George Clooney jak ho určitě neznáte

Americký herec George Clooney jak ho určitě neznáte
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Když na to přijde, tato herecká hvězda je ochotná přijmout práci, která je doslova „štěk“. Přestože má tolik peněz, že je on a nejspíš ani jeho potomci neutratí, propůjčuje svou tvář do reklamy, když to má smysl, a s klidem odmítne milionový kšeft, aby měl čisté svědomí.

George Clooney působí od doby, co se oženil a přestal být „nejvýhodnější hollywoodskou partií“, velice seriózním dojmem, bez skandálů, úletů a okázalého zviditelňování se. Jeho image svůdníka a doživotního svobodného mládence už je dávno pryč. Vše, co v životě dělal a dělá, je stále pod drobnohledem, ale občas se objeví informace, které umí překvapit.

Věděli jste například, že by bez Clooneyho pravděpodobně vůbec neexistoval seriál Městečko South Park (1997-2021)?

Na začátku 90. let George obdržel VHS kopii podomácku vyrobeného animovaného krátkého filmu s názvem „The Spirit of Christmas“, který vytvořili dva nedávní studenti filmové školy z Colorada Trey Parker a Matt Stone. George si myslel, že krátký film je tak zábavný, že udělal 300 kopií a poslal je svým hollywoodským přátelům. Jedním z těch přátel byl chlapík jménem Doug Herzog. Jen o rok dříve byl Doug jmenován prezidentem kabelové sítě s názvem Comedy Central. Herzog oslovil Matta a Treye a zbytek už je historie.

Když se George přítele zeptal, jak by mu mohl oplatit laskavost, aby ukázali svou vděčnost, byl požádán, aby nadaboval jednu z postaviček. A to bylo v době, kdy díky seriálu Pohotovost (15 sérií seriálu z nemocnice) patřil Clooney mezi největší světové hvězdy. A tak se hollywoodská hvězda stala v jedné epizodě Starkyho psem, který v epizodě několikrát zaštěkal.

Cloony s hereckou kolegyní Julii Roberts, Zdroj: Denis Makarenko / Shutterstock

George je kromě herectví a podnikání velice aktivní v oblasti lidských práv. Tato práce samozřejmě velmi souvisí i s jeho ženou Amal, která je právničkou přes lidská práva. Dařilo se mu i v podnikání jiného rázu. Stal se spoluvlastníkem populární značky tequily Casamigos, kterou původně vyráběli jen v malém množství. Nápoj si však brzy získal tolik příznivců, že George nakonec svůj podíl prodal, protože výroba už dosahovala tak velkých rozměrů, že bylo třeba vytvořit novou strategii výroby. Cena byla tak lákavá, že by asi těžko někdo odolal. Tím se tento hollywoodský švihák stal jedním z nejbohatších lidí v herecké branži. Společnost Diageo za Casamigos zaplatila přes miliardu dolarů a hercův podíl mu přinesl čisté jmění, které se v současnosti odhaduje na 500 milionů dolarů.

U chlapa, který má hodnotu půl miliardy dolarů a pravidelně vydělává přes 20 milionů dolarů za jedinou filmovou roli, by se dalo předpokládat, že je příliš bohatý nebo důležitý na to, aby se ukazoval v reklamách. Ale není tomu tak. George se objevil v reklamách propagujících hodinky Omega, Fiat, Martini a Nespresso.

Právě Nespresso za několikaleté partnerství vyplatilo herci za reklamu na kávu asi 40 milionů dolarů. Tyto peníze posloužily k financování špionážního satelitu, který sledoval súdánského afrického diktátora pro skupinu lidí zabývajících se lidskými právy v této zemi. A díky této aktivitě se Omara al-Bašíra musel nakonec zpovídat z odpovědnosti za smrt desítek tisíc lidí v jeho zemi. V roce 2019 byl svržen a uvězněn.

Určitě zajímavá informace se objevila v těchto dnech, kdy herec propaguje svůj nový film The Tender Bar (můžete vidět v lednu na Prime Video). Herec se v jednom z rozhovorů zmínil, že dostal nabídku na reklamu pro jednu leteckou společnost, ale poradil se s manželkou a nabídku odmítl. Šlo o leteckou společnost, která patři zemi, která na tom není v oblasti lidských práv nejlépe a herec tak nechtěl, aby byla jeho osoba s touto značkou spojená. Pravdou ale je, že šlo o jeden den práce (tedy asi 4-6 hodin natáčení) a honorář byl 35 milionů dolarů. To už je opravdu hodně velké morální gesto.

Těžko říct, kdo další by tak lehce vydělané peníze odmítl, nebo kdo by si mohl dovolit je odmítnout.

 

Zdroj: