Jak vznikal film Havel a co všechno se do něj nevešlo

Jak vznikal film Havel a co všechno se do něj nevešlo
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dramatický snímek Havel, který pojednává o prezidentově životě v disidentském období, vznikal 5 let. Scénář napsal Slávek Horák společně s Rudolfem Suchánkem. V díle se zaměřili na Havla jako člověka chybujícího, ač pravdivého, přičemž vyjádřili Havlovo selhání jak v politickém, tak osobním životě, jakož i jeho snahu chyby odčinit.

Sešit se starými zápisky

Natáčení předcházelo mnoho rozhovorů s pamětníky, kteří Václava Havla znali po lidské stránce. Tvůrci čerpali také z neveřejných Havlových zápisků, ve kterých otevřeně píše o svém selhání při podepsání prohlášení, že se nebude věnovat politické činnosti a vrátí se ke psaní. Tento soubor Havlových poznámek hrál klíčovou roli při tvorbě scénáře. Záměrem autorů bylo ukázat charakter Havla jako člověka, který se nebál přiznat chybu a zbytek života se ji snažil odčinit. Režisér filmu Slávek Horák doplňuje: “Hledali jsme rovnováhu mezi fakty a dramatizací tak, aby z příběhu vycházela myšlenka, že důležité je rozhodnutí, a pak může být každý hrdinou.” 

61 milionů 

Film stál 61 milionů a klíčovou roli při financování hrál program Kreativní Evropa Media, který podpořil vznik filmového scénáře. Dále film financoval Státní fond kinematografie, Česká televize a soukromí investoři.

Fiktivní Hrádeček

Ve filmu nejsou použity reálné lokace, kde se Václav Havel vyskytoval, ale prostory, které jsou jim vizuálně podobné. Jako Hrádeček posloužila podkrkonošská chalupa v Chotěvicích, dále se natáčelo v pivovaru Tupadly a v Ruzyňské věznici. Jednou z výjimek je scéna z balkonu nakladatelství Melantrich na Václavském náměstí, kdy filmaři využili naplněný Václavák při oslavách sametové revoluce.

Zbyla jedna milenka

Při výběru herců se režisér opíral o osobnostní rysy postav, přičemž Aňa Geislerová jako Olga Havlová byla první volbou. U samotného Havla byl výběr náročnější, ale nakonec se zjevil Viktor Dvořák, který hned ve dveřích předvedl věrnou imitaci i s ráčkováním. Režisér s dramaturgem postupně snižovali počet Havlových milenek, až zbyla pouze jediná - zahrála si ji charismatická Barbora Seidlová. 

40 natáčecích dní

Herci dostali při natáčení velký prostor pro svůj herecký projev. Filmaři nejprve sledovali celou scénu a teprve poté přizpůsobili natáčení, záběry hledali pocitově a ve spolupráci s herci. Natáčení se tak protáhlo na čtyřicet dní, probíhalo však s humorem a v přátelské atmosféře.