Herecké hvězdy, které se dokázaly proslavit díky talentu, ne pomocí nových hollywoodských norem

Herecké hvězdy, které se dokázaly proslavit díky talentu, ne pomocí nových hollywoodských norem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Americká filmová akademie zveřejnila v roce 2020 pokyny, které musí tvůrci od roku 2024 splnit, aby se mohli ucházet o prestižní ocenění Oscar, zlatou sošku, která herce a filmaře povyšuje na hvězdy. Tato pravidla tak úplně změní „tvář filmu“ a často se budou točit snímky „jen pro Oscary“, na které se moc lidí do kin nepohrne.

Zřejmě tak budou následovat další Kleopatry nebo evropští panovníci snědé pleti v historických filmech, které budou chtít uspět v očích akademiků udílejících zlaté sošky. A nejde jen o barvu pleti. Filmaři budou muset sáhnout do řad lidí se zdravotním postižením a samozřejmě nebudou přehlíženi ani lidé s menšinovou sexuální orientací (která se tak zřejmě stane věcí veřejnou).

Při tvorbě filmů nepůjde jen o herce, ale i o produkční, marketingové pracovníky, kameramany, kostyméry, režiséry, kteří budou obsazování ne podle svých schopností či talentu, ale podle barvy pleti či sexuální orientace. Šílené, že? Britská akademie udělující ceny BAFTA se k této novince přidala.

Zvládli se proslavit i bez kvót

Už v roce 1939 si odnesla zlatou sošku z ceremoniálu Afroameričanka Hattie McDaniel za svou vedlejší roli ve filmu Jih proti severu.

Sidney Poitier

Prvním hercem tmavé pleti, který se dokázal prosadit i na udíleni cen, byl Sidney Poitier. Nominaci na Oscara získal už za fenomenální film Útěk v řetězech v roce 1959 a zlatou sošku si odnesl jako první Afroameričan v roce 1964 za film Polní lilie.

Rozhodně největší slávu mu přinesl snímek Hádej, kdo přijde na večeři, kde si místo sošky do vitríny získal srdce diváků, a to nejen v Americe.

Příběh rozverné dcery, která přivede domů na večeři přítele tmavé pleti, byl pro její zkostnatělé rodiče trochu šok, ale charisma štíhlého a usměvavého muže, který popletl hlavu jejich dceři, nakonec zapůsobilo i na ně. Z naprosto společensky nevhodné partie se během večera vyklubal vzdělaný a úspěšný muž, kterému v očích rodičů k dokonalosti chyběla jen světlejší pleť.

Film, který je založený na konverzaci čtyř lidí je nádhernou, nadčasovou studií lidských vztahů a dodnes si udržuje nadprůměrně vysoké hodnocení diváků několika generací.

Denzel Washington

Zlatou sošku si doma leští i další zástupce černošské menšiny. Denzel Washington si toto prestižní ocenění odnesl v roce 2002 za roli policajta ve snímku Training Day. Vytvořil však celou řadu velice dobrých rolí, aniž by musel být obsazovaný kvůli stanoveným kvótám. Určitě si ho vybavíte třeba ve filmu Případ Pelikán s okouzlující Julii Roberts nebo v dechberoucím dramatu Let, kde jako pilot zachránil hazardním přistáním život pasažérům, ale musel se zpovídat z toho, že neměl právě čistou hlavu, protože si dopřával drogy a alkohol. Svůj talent ukázal také ve filmu Americký gangster, Nezastavitelný, Síla slova a v řadě dalších.

Morgan Freeman

Herec, který rozhodně není krásný, si za dlouhou kariéru zahrál v tak velkém množství výborných filmů, že je těžké vybrat jen některé, které vynikají. Freeman, který je i v 86 letech stále aktivní, byl na Oscara nominovaný celkem pětkrát a jednou si sošku odnesl za vedlejší roli ve filmu Million Dollar Baby v roce 2005. Diváci si ho však zamilovali dávno předtím v roli trpělivého řidiče ve filmu Řidič slečny Daisy. Hvězdou ve vedlejší roli byl i ve filmu Vykoupení z věznice Shawshank. Právě tento film se dlouhé roky drží v databázi ČSFD jako nejlepší film vůbec. Milovníci záhad určitě znají jeho dokumentární cyklus Cestování červí dírou s Morganem Freemanem, který provází diváky 62 epizodami o záhadách vesmíru.

Zdroje článku: