Gauneři (1992): Tarantino dostal k natočení prvotiny 1,5 milionu dolarů zázrakem

Gauneři (1992): Tarantino dostal k natočení prvotiny 1,5 milionu dolarů zázrakem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Tarantinův první režisérský počin Gauneři je dnes vnímán jako kultovní film. Cesta k jeho natočení ale byla trnitá. Quentina Tarantina před rokem 1992 nikdo neznal. Začínající režisér měl v kapse pouze důvěru producenta Lawrence Bendera, který v něm rozpoznal talent, a možná pár drobných na kafe.

O scénář ke Gaunerům projevil zájem režisér Tony Scott. Zrovna tento materiál však chtěl Tarantino natočit sám. Scott od něho nakonec odkoupil jiný scénář, a debutující tvůrce tak získal 50 tisíc dolarů, za které chtěl zfouknout Gaunery. Představoval si, že se hlavních rolí ujme on sám společně s Benderem, a všechno proběhne v nízkorozpočtovém duchu. 

Benderova manželka se však přes svou učitelku herectví znala s vlivným producentem Harveyem Keitelem, a do projektu ho šikovně zatáhla. Keitela scénář natolik nadchl, že přijal roli pana Bílého a pro snímek získal vstupní investici ve výši 1,5 milionu dolarů. S takovým rozpočtem se už dalo něco podniknout - například najmout takové herecké eso, jakým byl Steve Buscemi.

Ačkoli se ve Spojených státech Gauneři zpočátku nesetkali s velkým ohlasem, tržby překročily dvojnásobek investice; ve Velké Británii posléze vydělali obdivuhodných 6,5 milionu liber, a Tarantinova hvězda mohla stoupat.