Eliška a Damián: Žádost o ruku není tak ryzí, jak vypadá

Eliška a Damián: Žádost o ruku není tak ryzí, jak vypadá
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Alarm, který Elišce nechal doma nainstalovat Martin (Petr Buchta), se jeví jako nespolehlivý, obzvláště poté, když se objeví Damián. Eliška má však jasno. Buď šla babička v noci vyjídat lednici, nebo alarm spustila Lucie (Hana Drozdová), která jako jediná obyvatelka domu ponocuje.

Damián se rozhodl, že neplánované návštěvy využije k tomu, aby trochu poznal budoucí svět. Nezačne ovšem nejšťastněji a už svým oblečením budí v krčmě, kterou si vyhlédl, pozdvižení. A když dojde na placení za pivo a brambory, situace se hrotí. Mladý šlechtic si zřejmě myslel, že je vše zadarmo. Nakonec se snažil útratu srovnat cenným řádem, ale u hostinského se nesetkal s pochopením a z hospody musel prchnout.

To však Damiána od dobrodružných výprav neodradí. Znovu to schytá v hospodě, kam se vrátí se žhavou novinkou, kterou jsou podivné papírové peníze. Ovšem to už hostinskému došla trpělivost. Ani další návštěvy nejsou zrovna poklidné a čas od času se popere.

Babička už si na podivína z jiné doby zvykla a udělala z něj podnájemníka se ztrátou paměti v důsledku střetu s automobilem. Eliška se ovšem netváří na podivína v historickém kostýmu vlídně a o babičku se bojí. Nakonec ale Damián zachraňuje i ji, když doma v noci potká dva podivné muže. A to ještě netuší, že se o ní zajímá záhadný cizinec Morten (Petr Vaněk).

Eliška a Damián
Eliška a Damián | Zdroj: FTV Prima

Přítel Martin se opakovaně a bez úspěchu snaží Elišku přemluvit k prodeji marmeládovny. Už má i klienta. Jenže Eliščina tvrdohlavost mu narušuje plány. Rozhodne se tedy pro lest. Požádá Elišku o ruku! Společné jmění manželů má své výhody – on tak bude v pozici, kdy se mu bude o prodeji marmeládovny lépe vyjednávat.

Žádost o ruku však nehodlá nijak ošidit. Elišku pozve do její oblíbené restaurace, nechá připravit jídlo, které tam spolu poprvé jedli, objedná živou hudbu a samozřejmě přinese prsten.

Eliška není překvapená, protože odpoledne se bratr Martina a majitel hospody Honza prořekl, že shání slávky, a právě to bylo první jídlo, která tam spolu jedli. Eliška řekne ano, Martina miluje a stejně by se jednou vzali.

Mezitím Matouš v minulosti urputně bádá, jak se zbavit účinků lektvaru, ale moc mu to nejde. A úplně nejhorší je, že už mu dochází výmluvy, kterými Damiánovu nepřítomnost kryje. Všichni si myslí, že se Damián jednoduše snaží ukrývat před Frederikou a sňatkem. On se sice párkrát pokoušel trávit trochu času společně se snoubenkou, ale když mu začaly brnět prsty, bylo jasné, že z rande nic nebude.

Matouš s hrůzou zjišťuje, že doba, kterou přítel Damián tráví v budoucnosti, se prodlužuje. Nemusí být ani velký matematik, aby mu došlo, jaké komplikace to přinese.

A Damián má pocit, že je jeho osud spojený s osudem Elišky. Zřejmě jí hrozí nebezpečí a jeho posláním je, aby ji chránil.

Zdroje článku: