Dobrá voda: Vzpomínka na celou plejádu českých herců, kteří už odešli do hereckého nebe

Dobrá voda: Vzpomínka na celou plejádu českých herců, kteří už odešli do hereckého nebe
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Stále žijící herci, které si ze seriálu Dobrá voda vybavíte, jsou jen zlomkem skvělého hereckého obsazení, které na tu dobu nezvyklý seriál divákům nabídl. Nebylo moc projektů, které by divákům nabídly nahlédnout do problematiky chovu koní v socialistickém zemědělství.

Samozřejmě nejvýraznější roli si zahrál Petr Haničinec (1930-2007), který hřebčínu šéfoval. A možná to byla také nejvíce rozporuplná role seriálu. Diváci museli ocenit tvrdohlavost „pravého koňáka“. Josef Hovora zasvětil chovu koní celý život. Na druhé straně byl velice nekompromisní ve vztahu k synovi, kterému určil životní cestu, aniž by se ho zeptal, zda po ní chce kráčet. Petr Haničinec se na roli dobře připravil. Do roku 1982, kdy se seriál točil, se spíše koní bál, a tak jezdil do hřebčína ještě před samotným natáčením, aby ke zvířatům získal dobrý vztah.

Nakonec si z natáčení odnesl mnohem víc, než čekal. Koně se pro něj staly životní láskou a rád se k nim vracel. Během natáčení však našel nejenom lásku ke koním, ale i k ženě. Manželku Radku potkal během natáčení seriálu, ale teprve po ukončení natáčení se spolu sblížili.

Radka Haničincová popsala vztah svého manžela ke koním doslova jako fascinaci a jen trnula, že jednoho dne si nějakého koně přivede domů. Pravidelně spolu jezdili na podzimní Velkou pardubickou a rádi si zašli i na žokejský ples.

Další úžasnou hereckou ikonou byl Miloš Nedbal (1906-1982), který se objevil v seriálu na sklonku života. Výborný herec a pedagog byl proslulý komplikovanými postavami, které by se dali charakterizovat jako „velice rozmrzelí a ubručení dědci“. Jiný nebyl ani jako tchán Josefa Hovory. Jeho role byla jako symfonický koncert. Svého zetě vůbec nešetřil a chrlil hněv a zlobu při každé příležitosti. Nikdy ho nepochválil, všemu rozuměl nejlépe a zeť mu byl pro smích. Jeho role byla tak dobře napsaná, že se diváci museli této cholerické postavičce vlastně smát.

Haničinec a Dlouhý
Haničinec a Dlouhý | Zdroj: Roman Vácha / © Česká televize

Neustálé spory v rodině musela „držet na uzdě“ manželka Josefa Hovory, kterou si zahrála Iva Janžurová. Tentokrát nechala své výrazné komické prvky svého hereckého projevu schované a vžila se do role starostlivé dcery, manželka a matky, která musí udržovat doma křehkou rovnováhu. Přestože sama nepodlehla koňské vášni a nějak vytušila, že syn Libor je na tom podobně, snažila se manželovu vášeň pro chov chápat a zároveň vyslyšet i syna, který nastoupil do hřebčína jen proto, aby splnil očekávání otce.

Odborníci a znalci chovu koní vytýkali seriálu řadu odborných nepřesností, ale i přesto zůstal do dnešní doby nepřekonaný ve své autentičnosti koňského prostředí a jeho podstaty.

Scenárista Jiří Hubač se dlouho před psaním předlohy zajímal o problematiku chovu koní a dokázal vytvořit příběh plný zajímavých postav a živých dialogů. V seriálu nešlo jen o chov koní, ale Hubač dokázal do děje zakomponovat nikdy nekončící boj „s vrchností“ a vyzdvihl některé neocenitelné lidské vlastnosti, jakými je například vytrvalost a houževnatost.

Zdroje článku: