Dědictví aneb Kurva se neříká: Slabý odvar prvního filmu nikoho nenadchl, scénář zklamal i Irenku

Dědictví aneb Kurva se neříká: Slabý odvar prvního filmu nikoho nenadchl, scénář zklamal i Irenku
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Po úspěchu prvního filmu o vesnickém prosťáčkovi Bohušovi, který přišel k penězům, diváci čekali podobně vydařený nenáročný příběh, který by dokázal pobavit. Přestože se na scénáři podílel sám Boleslav Polívka, místo rozverné komedie se diváci dočkali nudného filmu, který budil rozpaky.

Možná filmu chyběla legendární režisérka Věra Chytilová, která v době natáčení měla už svůj věk.Tak se Bolek spojil s režisérem Robertem Sedláčkem. Možná ale prostě tu svou nejlepší munici „už vystřílel“ v prvním filmu a pokračování, od kterého si sliboval především finanční přínos, už nemělo čím diváky překvapit.

Natáčelo se pouhých 28 dní a nezůstalo tajemstvím, že se práce trochu komplikovaly kvůli alkoholu. Nenasával hlavní hrdina, ale údajně se často ztrácel režisér a nikdo nevěděl, kde je. Když se objevil, nebyl na herce a štáb moc přívětivý, a tak každý chtěl mít už natáčení za sebou.

Nudný děj nezachránily ani hezké lokace, jako například zámek Karla Rodena, ani návrat některých oblíbených postav.

Nové herecké posily v podobě dcery Anny Polívkové, herce Karla Heřmánka a nové lásky milionáře Bohuša Jitky Čvančarové sice dostaly prostor, ale vcelku asi nic moc vylepšit na filmu nemohly.

Mrtvá Vlastička

Podivně působil návrat Dagmar Havlové jako Vlastičky v podobě ducha, který se snaží chránit svou lásku i po svém odchodu z tohoto světa. Možná je to trochu škoda, že role Vlastičky nezůstala, protože mohla ději dát jako živá postava pořádný náboj a její dějová linka mohla celý příběh zatraktivnit.

Héérečka Irenka

Šárka Vojtková, která hrála v prvním filmu lehkou děvu Irenku, účast v pokračování odmítla, protože se jí scénář nelíbil. Správně vytušila, že diváci nad filmem jásat nebudou. Role prostitutky jí navíc přinesla popularitu, o kterou nestála.

Před fanoušky utíkala do Itálie a ani před natáčením druhého filmu nebyla nijak sdílná. S redaktory časopisu Aha mluvil její otec, u kterého v té době bydlela. Šárka si dala s dítětem na čas a až v 39 letech porodila holčičku. V době, kdy jí byla role opět nabídnuta, měla dcera pět měsíců. Nebyla však důvodem, proč roli odmítla. Otec uvedl, že by se s manželkou o dítě postarali.

Irence údajně vadilo, že ve scénáři ji Bolek pořád viděl jako sotva dospělé děvče a také už si s ním údajně tak nerozuměla jako v době, kdy točili první film.

Když se točí kvůli zisku

Přitom Polívka se spoléhal na to, že film, na který se chystal pomalu dvacet let, mu pomůže umořit část dluhů, které na své farmě měl. Honorář si pojistil hlavní rolí, scénářem a natáčením na vlastní farmě, na které v té době měl dluh několik desítek milionů. O farmu však nakonec přišel, takže zázrak se nekonal.

Děj je jednoduchý a předvídatelný

Po smrti milované Vlastičky se Bohuš opět propadne do alkoholové závislosti. Cestu mu zkříží filmová hvězda, do které se zamiluje, a bude se muset hodně snažit, aby nepřišel o všechno, co má. V protialkoholní léčebně vede dlouhé rozhovory se starým známým andělem.

Zdroje článku: