Nová porce ze života Krále Šumavy přinese divákům další osud legendárního převaděče Josefa Hasila

Nová porce ze života Krále Šumavy přinese divákům další osud legendárního převaděče Josefa Hasila
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Král Šumavy: Fantom temného kraje se jako minisérie objevil na platformě Voyo v prosinci 2022 a půl milionu diváků si tak mohlo nově připomenout velkolepý dobrodružný příběh odvahy, osobní odpovědnosti a nezlomnosti v období více jak před sedmdesáti lety, v době rychle padající železné opony.

Komunistická diktatura nabírala na síle a režisér Ondříček tak přinesl divákům vzpomínku na tyto drsné časy, které umocnily i výborně vybrané lokace pro natáčení. O režii se v druhé řadě (zároveň se natáčí i třetí řada) stará Damián Vondrášek pod supervizí autora první série Davida Ondříčka. V minulých dnech si tvůrci převzali na filmovém festivalu Finále Plzeň cenu za nejlepší film právě za minisérii o Hasilovi.

Ve druhé, opět třídílné, řadě budou diváci sledovat nikdy nekončící boj Josefa Hasila (Oskar Hes) hledajícího cestu z komunistického lágru, do nějž byl odsouzen na devět dlouhých let, stejně jako příběh jeho milé Marie (Gabriela Heclová). Její láska ke Králi Šumavy bude vystavena těžkým zkouškám. Nejen, že musí snášet výslechy, pohrdání sousedů i svého otce, ale také se kolem ní začínají ochomýtat muži, kteří by byli nejraději, kdyby na Josefa úplně zapomněla. Ten se tak musí z lágru dostat co nejrychleji, aby se měl ještě ke komu vracet.

Já si to natáčení užívám z jiné perspektivy než jako režisér. Teď se na to můžu dívat z nadhledu a spíš pomoct radou a ‚kibicováním‘ Damiánovi Vondráškovi, který to celé režíruje,

říká David Ondříček 

Je to velká a skvělá výzva, 

říká k natáčení režisér druhé a třetí řady režisér Damián Vondrášek.

Nová série by měla navázat na tu první. Na Josefa Hasila čekají zásadní životní zkoušky, a zatímco první série se do velké míry věnovala Hasilově bezstarostnému mládí a chování, teď přichází na důsledky jeho konání. A bude přituhovat.

Sám představitel Josefa Hasila, Oskar Hes, kterého mohli diváci Voyo naposledy vidět v minisérii Iveta a už brzo do kin zamíří snímek Bratři, ve kterém ztvárňuje jednu z hlavních rolí, k natáčení říká:

 Mám ohromnou radost, že se toho ujal zrovna Damián Vondrášek, protože mám pocit, že je v něčem mladší kopií Davida Ondříčka. Oba jsou neskutečně připravení, vědí, co od nás herců chtějí a u obou vnímám režijní jistotu. Krále Šumavy čeká dynamičtější, vypjatější a řekl bych, že i akčnější pokračování.

Pokračování se bude natáčet v celé řadě zajímavých lokalit. Tvůrci zavítají nejen na Šumavu, ale i do Brna, Doksan, Rudolfova a dalších lokací. Jak uvádí, v dnešní době už nelze najít autentické lokace, a tak se musí hodně pečlivě seriálová místa vybírat, aby divák dostal ten nejlepší možný zážitek.

Kubišta, Polák a Prais
Kubišta, Polák a Prais | Zdroj: TV Nova

Příběh Krále Šumavy divákům připomíná hrůzu doby, kdy se děj samotný odehrál a kterou si mnozí mladí lidé ani neumí představit. Jde o jeden ze silných lidských příběhů, který byl filmaři už několikrát divákům představen a rozhodně stojí za shlédnutí třeba i film Král Šumavy z roku 1959, za kterým stojí režisér Karel Kachyňa a je v nabídce Voyo. V době premiérového uvedení ho shlédly čtyři miliony lidí.

Zdroje článku:
  • Press kit TV Nova,
  • Autorský text