Policejní seriál Zelenáč, který baví diváky, musel řešit zákaz zbraní i vyšetřování kvůli nevhodnému chování

Policejní seriál Zelenáč, který baví diváky, musel řešit zákaz zbraní i vyšetřování kvůli nevhodnému chování
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Konečně se i diváci českého Netflixu dočkali zajímavého a také humorného seriálu The Rookie, který vznikl pro americkou komerční síť ABC. A dokonce jsou k dispozici hned čtyři z pěti sérií. Nechybí ani český dabing.

Seriál je založený na skutečném příběhu důstojníka losangeleské policie Williama Norcrosse, který se v roce 2015 přestěhoval do Los Angeles a na policejní oddělení oddělení nastoupil už v pokročilém věku. Hlavní seriálový hrdina John Nolan je jedním ze tří zelenáčů na policejním oddělení v Los Angeles. Na rozdíl od svých kolegů to však není odhodlaný mladík, ale čerstvě rozvedený pětačtyřicátník. John žil v Pensylvánii, kde měl stavební firmu. Když mu krachlo manželství, začal bilancovat a dolehla na něj krize středního věku.

Život se mu změnil v okamžiku, kdy se stal svědkem bankovní loupeže. Nezůstal pasivní a zasáhl. Sice riskoval život, ale v ten okamžik si uvědomil, co chce v životě dělat. Absolvoval policejní akademii a nastoupil u policie. Odchod z rodného města byl dán tím, že pouze dvě policejní jednotky v zemi braly do svých řad nové policisty starší 37 let.

John se samozřejmě musel potýkat s posměchem, že je reklama na krizi středního věku a že zkušební období nezvládne a během výcviku odpadne. On však všechny přesvědčil o tom, že práci bere vážně, nehledá úlevy. Navíc, na rozdíl od mladších kolegů, má jednu velkou výhodu – životní zkušenosti. Kromě práce tak policejní zelenáč řeší i vztahy se ženami a také s dospívajícím synem Henrym.

Trable během natáčení

Produkce seriálu se musela přizpůsobit novým pracovním podmínkám po tragické smrti kameramanky Hutchinsové v říjnu 2021. V seriálu se přestaly používat pravé střelné zbraně, aby se nemohl opakovat tragický incident, kdy herec použije zbraň, o které se domnívá, že je bezpečná, a někoho zastřelí. Herci mají k dispozici pouze airsoftové zbraně a záblesky z ústí se do záběrů přidávají pomocí počítačových triků v postprodukci.

Všímaví diváci určitě zaregistrovali, že ze seriálu odešla jedna z hlavních postav afroamerického původu.

Afton Williamsonová
Afton Williamsonová | Zdroj: Jean_Nelson / Depositphotos

Dne 26. července 2019 TVLine oznámila, že Afton Williamsonová, která ztvárňuje Talii Bishopovou (jednu z policistek, která zacvičuje nováčky), se k natáčení nevrátí. Zatímco média zpočátku tvrdila, že její odchod byl přátelský, Williamsonová v dlouhém příspěvku na Instagramu uvedla, že seriál opustila kvůli tomu, že „zažila rasovou diskriminaci v podobě nevhodných komentářů od personálu v maskérně“. Williamsonová také tvrdila, že byla sexuálně obtěžována hostující hvězdou Demetriusem Grossem, který ztvárňuje Kevina Wolfa, a že byla také obětí šikany, která přerostla v sexuální napadení na večírku. Herečka tvrdila, že si na nedostatek respektu vůči své osobě několikrát stěžovala, ale byla ignorována.

Všichni, kdo se na obviněních měli podílet, to popřeli. Vyšetřování bylo zadáno prostřednictvím právní firmy, která provedla téměř 400 hodin rozhovorů a prozkoumala video a další důkazy. Dne 17. září 2019 byly zveřejněny výsledky vyšetřování, které uvedly, že obvinění vznesená herečkou jsou neopodstatněná a nelze je prokázat. Williamsonová si stála za svým tvrzením a označila výsledky vyšetřování za „srdcervoucí". Tvrdila, že producenti lhali, aby zakryli pravdu o tom, co se skutečně stalo.

Zdroje článku: