Čistá duše (2001): Smutné pravdy, které film nezmínil

Čistá duše (2001): Smutné pravdy, které film nezmínil
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Je zřejmé, že celý lidský život se nedá vtěsnat do jediného celovečerního filmu. Nejinak to bylo v případě snímku Čistá duše, který přiblížil osud geniálního matematika Johna Forbese Nashe

Fascinující příběh uzavřeného muže, jemuž se podaří zvítězit nad schizofrenií, obnovit normální život a nakonec získat Nobelovu cenu za ekonomii, si získal srdce diváků po celém světě. Pokud se najdou kritické hlasy, většinou poukazují na nevyřčené, ale přitom významné mezníky skutečného Nashova života. Například vztah s manželkou Alicií je podle nich ve filmu idealizován. V reálném životě Alicia zpočátku Nashovu nemoc neunesla a v roce 1963 požádala o rozvod. Když byl Nash po sedmi letech nadobro propuštěn z nemocnice, ubytovala ho u sebe jako nájemníka. Cestu zpět k sobě nacházeli postupně, až se v roce 2001 opět nechali oddat. 

Jejich jediný syn John byl rovněž nadaný na matematiku, ale v 15 letech se projevily příznaky schizofrenie i u něho. Léčba v jeho případě bohužel nezabírala a John se stal trvale pracovně neschopným. 

Mnohem méně se však mluví o Nashově prvním synovi, kterého přivedla na svět zdravotní sestra Eleanor Stier ještě předtím, než Nash potkal Alicii. Matematik měl tehdy údajně pocit, že sňatek s Eleanor by byl společensky nerovný, a svou milenku opustil hned poté, co se mu svěřila se svým těhotenstvím. 

Byla to nakonec Alicia, kdo s Nashem prožil život v jeho světlých i stinných stránkách. Manželé společně dokonce i zemřeli - osudovou se jim stala nehoda taxíku, který je v roce 2015 vezl z letiště do jejich domova v New Jersey.