Černý tulipán: Alain Delon byl neodbytný. Roli chtěl za každou cenu

Černý tulipán: Alain Delon byl neodbytný. Roli chtěl za každou cenu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Christian-Jaque zrežíroval v roce 1964 líbivou adaptaci románu Alexandra Dumase, která je známá především díky dvojroli ikonického herce Alaina Delona. S vynikajícími bojovými scénami, s okázalými exteriéry a výbornou kamerou snadno překonal předchozí dobrodružně-historický snímek Fanfán Tulipán z roku 1952.

Režisér s obsazením Alaina Delona do dvojrole vsadil na jistotu. Mladý herec už byl v té době skvěle zapsaný mezi režiséry, filmovými kritiky i diváky. Role v dobrodružném příběhu jen potvrdila jeho vzrůstající popularitu. Trochu se o to zasloužil i Christian-Jaqueův perfekcionismus a neochota ke kompromisům. To posunulo Delonův herecký projev až na hranice jeho možností.

Dvě postavy, které ve filmu hraje, jsou vykresleny tak odlišně, že je někdy těžké uvěřit, že jde o stejného herce ve dvou rolích. V bratrech Saint Preuxových diváci vidí dvě opačné strany Delonovy osoby – něžného, chybujícího hrdinu a chladného, cynického antihrdinu.

Černý tulipán je zářným příkladem oblíbeného francouzského historického filmu. Co je na tomto filmu nejpříjemnějšího, to je jeho skvělý smysl pro zábavu, který pramení přímo ze satiristického Dumasova románu. U historického filmu je obtížné překročit tenkou dělící čáru mezi vážným dramatem a fraškou. Tento film to však podle dobových filmových kritiků zvládl skvěle. Humorné prvky jsou používané střídmě, aby se uvolnilo napětí a umožnilo některým postavám působit sympaticky. Film Černý tulipán byl chválen za dokonalé spojení komedie a strhujícího dobrodružství, které z něj udělalo nadčasovou klasiku, která je zábavná pro děti i dospělé, a to nejen ve Francii.

O filmu

Píše se rok 1789 a je předvečer francouzské revoluce. Ve městě Roussillon řádí maskovaný bandita přezdívaný Černý tulipán. Chudí lidé ho považují za hrdinu, protože jeho oběti jsou z řad nenáviděných aristokratů.

Markýz de Vigogne se rozhodl ukončit činy bandity a najal barona de la Mouche, aby ho zajal. La Mouche si je jistý, že bandita je šlechtic Guillaume de Saint Preux a nastraží past, aby ho odmaskoval. V šermířském souboji je Saint Preuch zraněný mečem na obličeji, ale podaří se mu uprchnout. Saint Preux si uvědomuje, že se musí jako Černý tulipán ukázat na veřejnosti, aby nebyl odhalený jeho skutečný původ. Přemluví mladšího bratra Juliena, aby ho zastoupil.

Julien návrh přijímá, protože si myslí, že bratr sdílí víru v blížící se revoluci. Brzy však zjistí, že Guillaume jedná pouze ve vlastním zájmu, a tak se rozhodne využít příležitosti a sám se stát opravdovým Černým tulipánem.

Snímek vyprodukovalo filmové studio v Nice, vzhledem ke španělské koprodukci ale velká část natáčení probíhala také ve Španělsku, mimo jiné ve starobylých městech Cáceres a Trujillo nedaleko portugalských hranic.

Film je v nabídce 6. ledna na ČT2.

Zdroje článku: