Celebrity pod lupou: Bořivoj Navrátil měl šarm a příjemný hlas. V nemoci se o něj starala bývalá manželka

Celebrity pod lupou: Bořivoj Navrátil měl šarm a příjemný hlas. V nemoci se o něj starala bývalá manželka
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Populární herec, který se přenesl přes úbytek vlasů ještě dříve než některé hollywoodské hvězdy, uvažoval na konci života o sebevraždě. Nakonec však nechtěl pokračovat v rodinné tradici, protože by byl už čtvrtým sebevrahem. To nechtěl. Raději čekal v bolestech, až přijde jeho čas.

Oblíbený herec zemřel v říjnu 2011 po dlouhé léčbě rakoviny tlustého střeva, ale nechal nám celou řadu rolí, kde si ho můžeme připomenout. Na ČTD v současné době běží hodně dobře natočený seriál Návštěvníci, kde ztvárnil roli předsedy Světové rady, která musela vyřešit velice závažný problém, na který lidstvo upozornil CML. Zesnulého herce si připomeneme poslední týden v prosinci také na ČTD ve filmu MAHARAL – Tajemství talismanu jako dobrodruha Aerona Kohena.

ze seriálu Návštěvníci
ze seriálu Návštěvníci | Zdroj: Miloš Schmiedberger / © Česká televize

I přes optimistický pohled na svět rozhodně neměl úplně snadný život. V necelých čtyřech letech mu zemřela maminka na tuberkulózu, a přestože se jeho otec hned znovu oženil, nezvládl překonat smrt své ženy a ani odpovědnost vůči dvěma synům ho nezadržela v tom, aby sáhl po zbrani a zastřelil se. Bořek i s bratrem skončil u jeho sestry.

Stát se hercem se Bořivoj rozhodl už jako malý kluk a mohla za to pohádka o Zlatovlásce, kterou viděl v divadle. Tak moc mu připomínala maminku, že zahořel pro herectví. Během života se však ještě setkal se dalšími sebevraždami.

Vzhledem k tomu, že sebevraždu spáchal můj tatínek, posléze jeho bratr a jedna ze sester, rád bych toto rodinné prokletí prolomil a tento luxus si odpustím,

řekl v jednom ze svých posledních rozhovorů.

S nemocí bojoval dva roky

V době, kdy mohl trávit čas doma, ale potřeboval péči, se o něj starala bývalá manželka s novým partnerem. On sám už po rozvodu jinou důležitou ženu v životě neměl. Se svojí ženou se rozvedli kvůli svým profesím. On měl více příležitostí v Praze, tanečnice Marie Steinová, se kterou se oženil v roce 1962, měla dobrou kariéru v Ostravě. Ani s bydlením to v Praze neměli vyřešené, tak zkusili pár let manželství na dálku, ale to nefungovalo. V roce 1968 se nakonec rozvedli.

Režisér Karel Kachyňa si herce velice oblíbil a velice často mu dával příležitost před kamerou. V roce 1970 ho obsadil ve filmu Už zase skáču přes kaluže, v roce 1981 se objevil ve filmu Pozor, vizita! a dva roky poté ve filmu Sestřičky. Šlo o role doktorů a primářů, které mu vyloženě slušely. Příležitost mu dal i v jiných rolích ve filmech Ucho (1970), Lásky mezi kapkami deště (1979), Fandy, ó Fandy (1983) a Dobré světlo (1986).

Za připomenutí stojí i jeho obsazení v roli pravěkého kupce Gera v režii Jana Schmidta v trilogii filmů z roku 1977 Osada Havranů, Na veliké řece a Volání rodu.

Bořivoj Navrátil se věnoval rovněž pedagogické činnosti na hudebně-dramatickém oddělení Pražské konzervatoře, kde učil 20 let. Působil také na DAMU, kde vyučoval herectví a přednes melodramatu. K jeho žákům patřili například Jiří Langmajer, Marek Eben, Lukáš Vaculík, Ljuba Krbová.

Jeho hlas jsme slýchali v celé řadě zahraničních filmu a třeba i v seriálech Místo činu, Profesionálové nebo Jistě, pane ministře!

Zdroje článku: