Audrey Hepburn ve filmu Jak ukrást Venuši předvedla přirozený půvab, vrozenou eleganci a oslnivou nádheru

Audrey Hepburn ve filmu Jak ukrást Venuši předvedla přirozený půvab, vrozenou eleganci a oslnivou nádheru
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jen málo hereček mělo takový vliv na módu padesátých a šedesátých let jako herečka Audrey Hepburn. Kousky, které před desítkami let zpopularizovala, zůstaly dodnes nezbytnou součástí šatníku každé ženy. Protože pravý styl je nadčasový.

Audrey Hepburnové neodpovídala hollywoodskému modelu krásy, a proto na to šla trochu jinak. Neskrývala své nedostatky a dokázala je proměnit v ideál ženskosti. Podle italského vzoru začala nosit výrazné oční linky a nechala si husté a výrazné obočí. Hnědé vlasy dostaly kratší sestřih. Na světě byl nový ženský ideál krásy.

Audrey Hepburn je nejosvěživějším divadelním talentem, který se od války objevil. Přidejte k tomu pozoruhodnou přitažlivost, kterou vyzařuje, a není ukvapeným soudem říct, že je jedním z nejzajímavějších veřejných ztělesnění našeho nového ženského ideálu,

komentoval její půvab Cecil Beaton, který se stal dvorním fotografem anglické královny.

Ve filmu Williama Wylera Jak ukrást Venuši z roku 1966 hraje Nicole Bonnet, dceru Charlese Bonneta, jehož koníčkem je falzifikátorství uměleckých děl. Na jedné aukci se mu podaří úspěšně prodat padělek Cézannova obrazu.

Nicole, která otce neustále zrazuje od jeho počínání, jednou v noci překvapí v domě elegantního muže, o němž si myslí, že je to zloděj. Simon Dermott je však specialistou na padělky a přišel odebrat vzorek barvy z domnělého obrazu Vincenta Van Gogha, aby mohl Bonneta usvědčit z podvodu. Bonnet, toužící po adrenalinu, se rozhodne vystavit v prestižní pařížské galerii falzifikát sošky Venuše od Benvenuta Celliniho. Sošku již před dávnými roky padělal Nicolin dědeček a jako model mu stála Nicolina babička. Padělatelské řemeslo má v rodině už tradici.

Právě kolem této sošky se točí celý děj filmu. Nicole se rozhodne sošku z galerie ukrást a nebude na to sama.

Je to nádherná odlehčená komedie s pohledným párem v hlavních rolích a samozřejmě krásnými dekoracemi a oblečením. Šatník Audrey navrhl Hubert de Givenchy, její celoživotní přítel a francouzský návrhář, který vynalezl minimalistickou módu. Určitě stejný podíl na úspěchu filmu měl Peter O'Toole v roli Simona Dermotta.

Audrey Hepburn
Audrey Hepburn | Zdroj: World Wide Productions / © Česká televize

Ve své první scéně má Audrey na sobě ikonický klobouk s bílými slunečními brýlemi Olivera Goldsmithe a krémový kostým se sukní. Audrey se pochlubila svým novým účesem, který vytvořil slavný Alexandre z Paříže a pojmenoval tento styl „Coupe Infante '66“.

Hned několik módních návrhářů se nechalo inspirovat úžasným růžovým kabátem a v podobném modelu by si ani dnes žena neudělala ostudu.

Audrey Hepburn
Audrey Hepburn | Zdroj: World Wide Productions / © Česká televize

Nízké podpatky byly dalším módním trendem, který herečka zavedla. Díky studiu baletu dokázala i v plochých lodičkách předvést ženskou eleganci v plné kráse. V této roli už nebyla Audrey nevinným roztomilým diblíkem, ale byla už velice pohledná a sebevědomá žena, která bude navždy spojená s jedinečným smyslem pro eleganci.

Film uvede ČT2 1. a 4. ledna.

Zdroje článku: