Pohádkově placená hvězda Matrixu a Johna Wicka mezi zavrženými samuraji

Pohádkově placená hvězda Matrixu a Johna Wicka mezi zavrženými samuraji
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Akční fantasy film 47 róninů ve srovnání s předchozími adaptacemi jen málo připomíná svůj historický základ. Je spíš stylizovanou interpretací zasazenou do atraktivního světa čarodějnic a obrů. V sobotu 26. srpna ve 23:10 se na něj můžete podívat na Nově, v pondělí 28. srpna ve 20:00 na Nova Cinema.

Skupina bývalých samurajů se vydá pomstít svého pána

Rónin je výraz pro samuraje, který přišel o svého pána i čest. Na společenském žebříčku středověkého Japonska se někdo takový ocitá hodně hluboko, ale ještě hlouběji trčí lidé smíšené rasy. Mezi ty patří nalezenec Kai (Keanu Reeves), napůl Brit a napůl Japonec. Díky mimořádným schopnostem ho vezme na milost skupina někdejších samurajů, jejichž pán padl za oběť spiknutí zákeřného Lorda Kiry (Tadanobu Asano) a čarodějky Mizuki (Rinko Kikuchi). Róninové hodlají Lorda Kiru porazit za každou cenu, ale aby to dokázali, potřebují právě Kaie. I s jeho pomocí však bude cesta za pomstou a spravedlností trnitá. Málokdo dosáhne až na její konec, který by navíc v souladu s japonskými tradicemi nemusel být příjemný ani v případě vítězství.

Záběr z filmu 47 róninů
Záběr z filmu 47 róninů | Zdroj: TV Nova

Norman Kreeves alias Chuck Spadina

Dobrodružný fantasy snímek z roku 2013 je už sedmou filmovou adaptací skutečného japonského příběhu 47 róninů, jedná se ale o první americkou verzi. Postava, kterou ztvárnil Keanu Reeves, vznikla čistě pro potřeby filmu. Po boku oblíbeného kanadského herce, který se narodil v Bejrútu a vyrůstal v Torontu, se objevilo pět japonských herců, vedle výše zmíněných také Hirojuki Sanada (Oishi), Kó Šibasaki (Mika) a Džin Akaniši (Chikara). Důvodem pro dané obsazení byla snaha dodat filmu na autentičnosti.

Keanu Reeves roli získal v době, kdy už patřil k nejznámějším hercům své generace, ale jak vlastně jeho kariéra začala? Co nastartovalo tu velkou slávu? Otázky vzbuzuje i jeho nevšední jméno. Dostal ho po strýčkovi z otcovy strany, Henrym Keanu Reevesovi. Pochází z výrazu, jenž v havajském jazyce znamená „chladný vánek nad horami“. Když jako mladý herec poprvé přišel do Hollywoodu, agent mu navrhl, aby si jméno změnil. Zdálo se mu až příliš exotické. Proto ho v raných filmech kariéry najdeme uvedeného jako K. C. Reevese (celým jménem je Keanu Charles Reeves), Normana Kreevese nebo Chucka Spadinu.

Jeden z nejlépe placených herců si může vybírat

Zlom v Reevesově kariéře nastal, když roku 1994 ztvárnil hlavní roli v trháku Nebezpečná rychlost. Poté už byl natolik úspěšný, že si mohl práci vybírat. S radostí přijímá vedlejší úlohy i role v experimentálních filmech. Prozradil, že účinkování v pokračování Nebezpečná rychlost 2: Zásah (1997) odmítl kvůli scénáři. Měl zkrátka pocit, že to není to pravé. Vlastně tak zahodil 11 milionů dolarů, které by za roli dostal.

Keanu Reeves ve filmu 47 róninů
Keanu Reeves ve filmu 47 róninů | Zdroj: TV Nova

Přišla nicméně řada jiných skvělých příležitostí, a tak ho tahle nevyužitá šance jistě nemusí mrzet. Je ostatně jedním z nejlépe placených herců na světě. Sympatický hudebník, producent a filantrop má čisté jmění ve výši 380 milionů dolarů a na filmovém kontě kultovní sci-fi sérii Matrix nebo sérii akčních thrillerů s postavou legendárního nájemného vraha Johna Wicka. V roce 2024 se navíc vrátí v novém akčním fantasy jako John Constantine.

Zdroje článku: