Napětí od začátku do konce, to je Nebezpečná rychlost, nejlepší akční film roku 1994 (TV tip)

Napětí od začátku do konce, to je Nebezpečná rychlost, nejlepší akční film roku 1994 (TV tip)
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film, kde autobus létá vzduchem anebo rovnou vyletí do povětří a neohrožený Keanu Reeves provádí kaskadérské kousky bez dubléra, se nám vrací 11. 8. 2020 večer na Prima Max.

Čeká nás filmový koktejl ze tří ingrediencí:

• Bomba umístěná pod autobusem, která je připravená vybuchnout, jakmile rychlost vozidla klesne pod 50 mil v hodině.

• Statečný policista Jack Traven, který vymyslí způsob, jak zachránit všechny cestující.

• Improvizovaný řidič v podání mladé a statečné ženy Annie Porter, které nechybí smysl pro humor.

Právě to je film Nebezpečná rychlost z dílny režiséra holandského původu Jana De Bont. Snímek byl uvedený do kin v roce 1994 a získal 2 ceny Akademie.

Celý děj se točil v Los Angeles, až na pár záběrů z Long Beach, Mojave a Santa Monica. První bomba umístěná ve výtahu, kterou film začíná, je v reálu v mrakodrapu Fox Plaza, který byl použitý v několika filmech.

Kdo role odmítl a potom litoval?

V roli sympatického policisty si diváci užívají oblíbeného Keanu Reevse, a je to jeho první film, kde má ostříhané vlasy. Hodně mu to prospělo, protože právě tímto filmem se dostal na filmové výsluní. Těžko říct, jak se na úspěch filmu tvářil zástup herců, kterým byla role nabídnutá a oni ji odmítli. Byli to herci zvučných jmen jako Jeff Bridges, Stephen Baldwin, William Baldwin, Johnny Depp, Bruce Willis, Tom Cruise a Tom Hanks. Když se režijního úkolu zhostil Jan De Bont, trval na obsazení Keanem a udělal určitě dobře.

V roli milé řidičky autobusu byla původně plánovaná Ellen DeGeneres, ale stejně jako Halle Berry se jí role nelíbila, a tak dostala příležitost Sandra Bullock, která zavětřila hereckou příležitost, a dokonce si udělala i řidičák na autobus, aby působila přirozeně. A zkoušky zvládla na první pokus. Kromě honoráře 500.000 amerických dolarů ji role vynesla i velkou popularitu, která ji pomohla k dalším velkým rolím.

O filmu

Herci měli během natáčení poměrně „volné ruce“ a tak si Keanu všechny nebezpečné scény točil sám, až do okamžiku, než štábu pohrozila pojišťovna, že zruší hercovo pojištění. Některé scény vyplynuly ze situace a ani ve scénáři nebyly. Je to například okamžik, kdy Keanu rozbíjí okno autobusu nebo když Sandra hledá způsob, jak se v autobuse zbavit vlezlého spolucestujícího a vymyslí si žvýkačku na sedadle.

Film, kde si zahráli i Dennis Hopper, Joe Morton, Jeff Daniels, Alan Ruck a Green Plumer vydělal v kinech 350 milionů dolarů, bylo v něm použito celkem 13 autobusů v různých úpravách a dva vyletěly do vzduchu. Stejný osud čekalo i letadlo za 80 tisíc dolarů. Scéna autobusu, který přeskočí chybějící kus dálnice, se točila za pomocí rampy, na kterou autobus najel v rychlosti 95 km/hod. a letěl vzduchem 35 metrů. Několikametrová výška, které v letu dosáhl, kameramany tak překvapila, že místy natočily jen podvozek.