12 let v řetězech aneb jak věrně se drží životopisné drama skutečnosti

12 let v řetězech aneb jak věrně se drží životopisné drama skutečnosti
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V roce 2013 se do kina dostalo filmové veledílo „12 let v řetězech“. Režie se ujal Steve McQueen a film získal tři Oscary – nejlepší film, nejlepší vedlejší herečka a nejlepší adaptovaný scénář. Ale jak moc se vlastně liší od reality?

Děj filmu

Solomon Northrup (Chiwetel Ejiofor) žije v Americe v roce 1841 jako svobodný Afroameričan. Má ženu, děti a pracuje jako houslista. Jednoho dne dostane lukrativní pracovní nabídku ve Washingtonu: velmi dobře placený houslový koncert. Jenže další den se vzbudí v řetězech. Poznává, že byl uspán a následně prodán jako otrok.

Pod cizím jménem byl prodán na plantáž William Forda (Benedict Cumberbatch). Protože se Northrup ukáže jako velice moudrý muž, který Fordovi vylepšil práce na plantáži, stal se u svého nadřízeného oblíbeným mužem. To se ale nelíbilo dozorčímu, který Notrhrupa následné měsíce pravidelně šikanoval, bil a bičoval. Kvůli konfrontacím (především kvůli zbičování dozorčího Northrupem) je Solomon prodaný do další plantáže.

Na novém „pracovišti“ ho čeká ještě krutější atmosféra. Pokud nedokáže denně sesbírat aspoň 90 kilo bavlny, čeká ho další zbičování. Po několikaletém mučení se na poli setká s Kanaďanem Bassem, jenž byl členem hnutí abolicionismu. Společně s jeho pomocí dokáže znovu navázat kontakt se svou rodinou. Po dvanácti letech jako otrok je na konci filmu konečně zase svobodným mužem.

Přesnost historických událostí

Vcelku se film drží historických událostí a autobiografického románu Solomona Northrupa. Jeho těžký život jako ilegálně prodaného otroka a brutální bezohlednost prodejců silně šokuje. Ale některé scény a detaily, které se ve snímku objevily, jsou zcela vymyšlené. Například brutální vražda otroka na lodi se v knize vůbec nevyskytuje.

Kritiku si zasloužil vysoce chválený film pouze za ztvárnění Williama Forda. Dle Northrupovy knihy byl Ford „nejlaskavější, nejušlechtilejší a nejupřímnější bílý muž, kterého kdy poznal“. Ve filmu byl bohužel brán jen jako ne tak krutý muž, jenž se sice stará více než obvykle o své otroky, ale nezkouší se s nimi extrémně dobře spřátelit, jako tomu bylo v realitě.

Na druhou stranu se povedlo McQueenovi velice pravdivě znázornit otroctví. Drtivá většina scén je akurátních, někdy dokonce děsivě realistických. Proto se kritiky pohybují ve velmi vysokých číslech, Rotten Tomatoes oznámkoval film „12 let v řetězech“ 96 %, na ČSFD se může chlubit 80 %.