Herec, entertainer, komik – Legendární Dick Van Dyke oslavil neuvěřitelné 95. narozeniny, a je čilý jak za mlada

Herec, entertainer, komik – Legendární Dick Van Dyke oslavil neuvěřitelné 95. narozeniny, a je čilý jak za mlada
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Když se Dick Van Dyke rozhodl natáčet na začátku 60. let vlastní sitkom, asi si ani on nedokázal představit, že to bude začátek neuvěřitelně úspěšné kariéry. 13. prosince oslavil 95. narozeniny, ale ani vysoký věk nedokáže zastavit jeho čilost a náladu dále natáčet.

Světoznámý díky sitkomu a Disneyovksého filmu

Popularitu v Americe získal díky skvělému seriálu „The Dick Van Dyke Show“. Van Dyke zde hrál autora fiktivního amerického pořadu typu late night a jednotlivé epizody se buď soustředily na tvorbu tohoto seriálu, nebo na jeho soukromý život s manželkou. Seriál byl vysílán po dobu pěti let a v necelých 160 dílech se Van Dyke zaryl všem Američanům do srdce.

V roce 1964 se stal světoznámým díky prvnímu Disneyovskému reálnému zfilmování „Mary Poppins“, kde převzal roli veselého, potulného muzikanta a kominíka Berta. Díky této postavě se herec dostal bezpochyby mezi nejoblíbenější celebrity na světě. Dick Van Dyke byl dokonce jediným hercem z původního filmu, který se objevil i v nově natočené „Mary Poppins se vrací“, tentokrát ale samozřejmě ne znovu jako Bert, ale jako pan Dawes mladší. (Zajímavost: Van Dyke hrál v původním filmu dvojroli, mimo Berta i pana Dawesa staršího, majitele banky. Pan Dawes mladší v novém filmu je tedy jeho syn, tudíž hrál Dick Van Dyke svého otce i svého syna).

Dramatická role a výstupy jako žijící legenda

V roce 1974 Van Dyke překvapil ve své první dramatické roli alkoholika ve snímku „The Morning After“. Van Dyke získal velkou pochvalu za svůj herecký výkon, který byl dokonce oceněn nominací na cenu Emmy. Film je kritiky považován za jeden z nejrealističtějších televizních filmů, které kdy byly na téma alkoholismu natočeny. Ve Spojených státech se toto drama pravidelně promítá v léčebných centrech.

Po několika dalších filmech herec stále nabíral na popularitě. Stejně jako ostatní velké hvězdy z minulých let, si Van Dyke se stal klasickou legendární hvězdou pro tzv. cameo výstupy. Ať už šlo o vedlejší role ve filmu „Noc v muzeu“ nebo v seriálech „Průměrňákovi“ a „K smíchu“ – Dick Van Dyke dokázal všude vyzařovat svou pozitivitou a dobrou náladou. Nejspíše se bude majitel hvězdy na Hollywood Boulevard i nadále objevovat v nejrůznějších projektech, protože zdraví mu stále přeje.

Dick Van Dyke je nejstarším žijícím členem známé Van Dyke rodiny. Jeho bratr Jerry Van Dyke byl taktéž hercem a komikem a zemřel v roce 2018. Jeho syn Barry Van Dyke je známý z různých seriálů a jeho vnukové Carrey a především Shane Van Dyke se stali známými díky béčkovým filmům (Titanic 2, Supershark).