Ženy přitahoval Vladimír Dlouhý svou křehkostí a příjemným hlasem

Ženy přitahoval Vladimír Dlouhý svou křehkostí a příjemným hlasem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vladimír Dlouhý se před kamerou objevoval od dětství a byl vždy o něco slavnější než jeho bratr. K herectví ho přivedl Karel Kachyňa, když ho obsadil jako žáka šesté třídy do role Adama ve filmu Už zase skáču přes kaluže.

Hned za svou první filmovou roli dostal ocenění Zlatý Dudek. A stihl za svůj krátký život i dva České lvy za vedlejší role ve filmech Kájínek a Hlídač č.47. Vladimír se ani hercem stát nechtěl. Viděl vzor ve svém otci a chtěl jít studovat stavebnictví. Jenže ho nevzali na průmyslovku, a tak šel na zedníka. Přitom stále točil a někdo mu poradil, aby zkusil konzervatoř. Dětské hvězdy většinou úspěšné nebývají, ale on byl přijat.

Z filmů, kde se objevil, si budete třeba pamatovat Robinsonku, Indiány z Větrova, nebo pohádku, kde už přešel plynule do dospělé role S čerty nejsou žerty. Vytvořil také nezapomenutelné seriálové role, kdy ho jako protekčního synka v seriálu Dobrá voda, nenáviděl celý národ. Jeho životní seriálová role byl Petr Majer v seriálu Arabela a v jeho pokračování Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek.

Právě toto pokračování seriálu je v současné době k dispozici ve vysílání České televize pro děti (ČTD).  Nejbližší epizoda je ve vysílání 17.12. v 11.45 hod.

Vladimír Dlouhý v pokračování seriálu Arabela, zdroj Jan Kuděla / © Česká televize

Vladimír působil velice křehce a možná proto měly ženy potřebu ho chránit. Seriál Arabela z roku 1980 z něj udělal hvězdu a dopisy dostával na kila. O jeho šarmu se zmiňovala i Jana Švandová nebo Simona Postlerová. V jednom starším rozhovoru pro Aha prozradila herečka Dana Bartůňková, která si zahrála princeznu Angelinu v pohádce S čerty nejsou žerty, že během natáčení soupeřil Vladimír Dlouhý a Ondřej Vetchý o mladičkou představitelku Adélky, Moniku Pelcovou, které bylo v té době 16 let.

Vladimír se hodně spřátelil s Janou Nagyovou, se kterou natáčel Arabelu. Ona však věděla, že je zadaný, a tak si držela odstup. On sám byl trochu tajnůstkář a soukromí si hodně hlídal.

S první manželkou Gabrielou Heřmanovou měl dceru Danielu. Heřmanová byla spolupracovnicí Václava Havla, a tak v té době byl tak trochu jednou nohou i v politice. Teprve druhé manželství mu dokázalo srovnat trochu bohémský život plný alkoholu. S herečkou Pavlou Jungmanovou se seznámil na natáčení filmu Den, kdy nevyšlo slunce. Když se jim narodila dvojčata, byl nadšený a konečně toužil po rodinném životě.

Své štěstí si však dlouho neužil a když zjistil, že má rakovinu žaludku, ztratil chuť do života. Ani milující manželka nic nezmohla. Zemřel v pouhých 52 letech. Kromě dlouhé řady hereckých rolí nám zanechal i rozsáhlou práci v dabingu, za kterou dostal Cenu Františka Filipovského. Jeho hlasem k nám promlouvá Tom Hanks, Pierce Brosnan nebo Kevin Kostner.

Malá vzpomínka na seriál Arabela

Zdroje článku:
  • ČSFD,
  • Nostalgie,
  • autorský článek