Základna: Netflix přináší začátkem června skvěle obsazené válečné drama podle skutečného příběhu

Základna: Netflix přináší začátkem června skvěle obsazené válečné drama podle skutečného příběhu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Inspirováno skutečnými událostmi z bojů malé jednotky amerických vojáků bojujících na základně Keating. Bitva o Kamdesh se v roce 2009 stala nejkrvavějším americkým střetnutím války v Afghánistánu a jedním z nejhrdinštějších příběhů o statečnosti.

Vojáci z jednotky Bravo 3-61 CAV se stali nejvíce vyznamenanými bojovníky v devatenáctiletém konfliktu. Snímek Základna je inspirován bestsellerem The New York Times, knihou „Základna –⁠ jedna z nejtěžších chvil Američanů v Afghánistánu“ od novináře CNN Jakea Tappera.

Malá základna, která se nachází v údolí obklopeném třemi impozantními horami Afghánistánu, byla snadným cílem pro militanty Talibanu. Kontingent amerických vojáků na základně to moc dobře věděl a bojovníci Talibanu využívali každé příležitosti k tomu, aby jim způsobovali problémy. Měli výhodné postavení v horách kolem základny, ale dlouho se vojákům dařilo jejich akce úspěšně zvládat. Boje byly takřka na denním pořádku a díky spolupráci s místním Afgáncem byli na nepřátelské akce často upozorněni předem. 

Až jednoho dne skupina Talibánců udeřila v plné síle.

Hned v úvodu režisér Rod Lurie představuje baterii svých vojáků. Může se zdát matoucí pamatovat si tolik jmen, ale každá postava má ve vyprávění příběhu své místo.

Scott Eastwood, zdroj: Debby Wong / Shutterstock

Co se týče válečných filmů, Základna má jednu z nejlepších sestav a film je natočený hodně realistickým způsobem. Režisér Lurie zúročuje své vlastní zkušenosti jako voják a režisér válečných televizních pořadů, aniž by narušil tok strhujícího scénáře svého oscarového týmu – Erica Johnsona a Paula Tamasyho. I když je film založen na téměř stejnojmenné knize Jakea Tappera, důležité je výjimečné převyprávění skutečného příběhu.

Filmově je Základna povedeným snímkem, který odráží silný příběh, dojemné herecké výkony, pohlcující akci a technické znalosti při natáčení válečných událostí z nedávné historie. Jsou zde přetrvávající bojové scény natočené v jediném záběru, které propůjčují naléhavost a vzrušení a udržují diváka v napětí. A stejně tak smutné je, že to není žádná fikce. Každá vystřelená kulka (a jsou jich tuny) odráží skutečné hrůzy války, kterou nakonec nikdo nevyhraje.

Lurie dál dohromady bohatý ansámbl zajímavých herců. Kromě nejpopulárnější tváře filmu Orlanda Blooma (kapitán Benjamin D. Meeting) jsou to Scott Eastwood, Milo Gibson a Jack Kusy, kteří zanechávají trvalý dojem. Ale je to silou a emocemi nabitý výkon Calaba Landryho Jonese, vyjádřený především jeho výraznou tváří a očima, co skutečně podtrhuje udatnost a divokost této krví nasáklé bitvy. Jeden z vojáků Daniel Rodrigem hraje sám sebe a posouvá realismus své postavy na zcela jinou úroveň.

Základna rozhodně není óda na Američany v Afghánistánu, je to dokonale (proti)válečný film, který si budete dlouho pamatovat.

Zdroj článku: