Průvodčí Helenka ze Slunce, seno zemřela nejspíš na srdeční vadu. Troška na ni vzpomíná jen v dobrém

Průvodčí Helenka ze Slunce, seno zemřela nejspíš na srdeční vadu. Troška na ni vzpomíná jen v dobrém
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na roli rozesmáté průvodčí Helenky z komedie Slunce, seno, jahody se začínající herečka Vlasta Mészárosová hodila dokonale. Byla taková i ve skutečnosti – bezprostřední, přátelská, vždy dobře naladěná. Život se s ní přitom vůbec nemazlil.

Navždy veselá a usměvavá průvodčí Helenka

Hned první filmová role přinesla Vlastě Mészárosové nehynoucí slávu. I kdyby vám její jméno nic neříkalo, je prakticky jisté, že ji dobře znáte – minimálně jako veselou průvodčí Helenku z legendární letní komedie Slunce, seno, jahody (1983) režiséra Zdeňka Trošky. „Hoštice, ale nezastavujeme, máme zpoždění! Vystoupíte si až ve Volyni,“ oznamovala s úsměvem a jistou škodolibostí vyjeveným cestujícím. Těm, kteří se jí zalíbili, byla ochotná nechat vlak trošku přibrzdit.

Do téhle malé, avšak nezapomenutelné role si ji Zdeněk Troška vybral prakticky náhodou. „Vlastička studovala s Pavlem Kikinčukem na JAMU v Brně. Když jsem pozval Pavla na konkurz, někde jsem tam zahlédl její fotografii a okamžitě mě zaujala. Okatá, sympatická, rozesmátá. Pozval jsem ji tedy také a bylo to. Do postavy průvodčí, kterou jsme potřebovali, byla přesně ta pravá,“ prozradil kdysi v rozhovoru.

Mimochodem právě mezi Vlastou a Pavlem Kikinčukem, jenž si ve filmu zahrál mladého Šimona Pláničku, prý během natáčení vznikl románek. Sám pan režisér o tom ale nic nevěděl. Na spolupráci s přátelskou a bezprostřední herečkou vzpomíná rád. Podle jeho slov byla zpočátku ostýchavá, což je při ztvárnění vůbec první role pochopitelné, ale pak z ní nervozita opadla a zhostila se své úlohy na výbornou.

Mohla být velkou hvězdou, ale zhasla příliš brzy

Vlasta Mészárosová měla talent a jistě mohla vytvořit celou řadu dalších povedených rolí, ale bohužel už to nestihla. Pravda, zahrála si v několika dalších filmech: Muž na drátě (1985), Já nejsem já (1985), Copak je to za vojáka… (1987), Vlastně se nic nestalo (1988), Freonový duch (1990) či v pokračování Troškovy trilogie Slunce, seno a pár facek (1989). Ve třetím díle se už neobjevila a v devadesátých letech se z uměleckého světa zcela stáhla.

Vlasta Mészárosová si zahrála mj. ve filmu Copak je to za vojáka…
Vlasta Mészárosová si zahrála mj. ve filmu Copak je to za vojáka… | Zdroj: FTV Prima

Žádná výraznější příležitost už nepřišla, herečka bohužel zemřela poměrně mladá a za nejasných okolností. Internet plní rozporuplné informace o tom, že se jí stala osudnou závislost na drogách, která předtím pohřbila i její hereckou kariéru. Tohle tvrzení se údajně ukázalo jako nepravdivé. Jinde se uvádí, že zemřela v šestatřiceti letech kvůli vrozené srdeční vadě, což se dle dostupných svědectví jeví jako nejpravděpodobnější. Dodnes ale není zcela zřejmé, v kolika letech opravdu přišla o život a co přesně k tomu vedlo. Vlastně není jasné ani to, jak by se správně mělo psát příjmení této slovenské rodačky. Můžete ho nalézt v různých podobách, třeba také jako „Mészarošová“ nebo „Mészarosová“. Zanechala po sobě milovaného syna, jenž vystudoval ekonomii. Když se její bývalý manžel přestěhoval do Nizozemska, vzal syna s sebou. Herečka rozvod špatně nesla. Pohřbená je na hřbitově ve Šlapanicích u Brna.

Zdroje článku: