Ulice: První setkání s terapeutkou Julií Papežovou

Ulice: První setkání s terapeutkou Julií Papežovou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V nejnovějších dílech se Ulice zaměřuje mj. na duševní zdraví mladých lidí, a to nejen prostřednictvím příběhu Kristýny Volákové (Sára Korbelová), ale také skrze nesnáze Žofie Duškové (Kateřina Ujfaluši). Do života Kristýny teď vstoupila terapeutka Julie v podání Jitky Schneiderové.

Koučka Julie výrazně ovlivní Kristýnu i její rodinu

Na Žofku už brzy plně dolehne neúnosný stres způsobený ustavičnými hádkami rodičů. Přísná matka s přemrštěnými požadavky, nepřítomnost zaměstnaného otce a sváry kolem rozvodu, to všechno Žofce způsobí psychické utrpení, s nímž se nedokáže vyrovnat jinak než fyzickým sebepoškozováním. Jak se její příběh vyvine dál, je zatím ve hvězdách.

Kristýna Voláková si naštěstí své psychické potíže uvědomuje a ví, že sama se s nimi nevypořádá. Představa, že by ji kdykoli mohla znovu přepadnout panická ataka, ji děsí ve dne v noci. Nejhorší je, že vlastně ani sama netuší, co je spouštěčem záchvatů úzkosti. Na radu mámy a bratra začne docházet k psychiatrovi, kterého pro ni najde táta. Zároveň si přes známou z konstelací najde novou terapeutku, koučku Julii Papežovou, jejíž role se ujala známá česká herečka Jitka Schneiderová.

Ke Kristýně si Julie najde cestu snadno. Zdroj: TV Nova

Ta se v Ulici objevila poprvé v pondělí 6. ledna 2023, aby se s Kristýnou seznámila. Od začátku působila jako důvěryhodný a vyrovnaný člověk toužící pomáhat druhým. Vystudovala fyzioterapii a prošla řadou užitečných kurzů, má skvělý pozorovací talent, a přestože se zabývá alternativními formami medicíny, neodmítá striktně ani tu klasickou. Uvědomuje si, že k úspěšné spolupráci mezi ní a klientem je zapotřebí oboustranná důvěra. Tu Kristýninu získá snadno díky tomu, jak přátelsky a klidně s ní rozmlouvá o ambiciózních rodičích, studujícím bratrovi a všedních starostech.

Ne s každým si ale Julie padne do oka. Rozpačité bude např. její první setkání s Vandou, která se úplně cizí osobě neváhá pochlubit zásnubním prstenem a oznámením, že si brzy bude brát Kristýnina tatínka. Navíc se vášnivě rozhovoří o horoskopech a o tom, jak se s jejich pomocí snaží Kristýnu nasměrovat na správnou cestu. Není divu, že Julie nasadí obezřetný úsměv a drží si od Vandy zjevný odstup.

Setkání s Vandou bude poněkud rozpačité. Zdroj: TV Nova

Jitka Schneiderová má s terapií dobré i špatné zkušenosti

Některé z kamarádek herečky Jitky Schneiderové jsou profesionální psycholožky a psychiatričky a ona sama kdysi uvažovala o studiu dětské psychologie a speciální pedagogiky. Když si potřebuje utřídit myšlenky, zajde si k terapeutce. Popovídat si s někým, komu důvěřuje, a tímto způsobem si odpočinout, to je pro ni balzám na duši.

„Je skvělé, když se můžete jít vypovídat k osobě, která je nezávislá na vašem životě. Je ale velmi důležité, aby to bylo k někomu, kdo má patřičné vzdělání a opravdu důsledný výcvik. Určitě je dobré si načíst, jaká jsou pravidla koučinku a terapie. Jaké to má zákonitosti. Kam až může terapeut zajít, na co by se neměl ptát. A asi i kolik by to mělo stát. Jako všude i v tomto oboru můžete narazit na nekompetentní osoby, šarlatány.“

Zdroje článku:
  • Tisková zpráva TV Nova,
  • autorský text