Zpátky do minulosti s Ulicí: Cyril Hejl žil, miloval a pracoval naplno

Zpátky do minulosti s Ulicí: Cyril Hejl žil, miloval a pracoval naplno
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Šarmantní, sečtělý a charismatický fotograf, který Miriam Hejlovou okouzlil natolik, že na něj nezapomněla ani po třiceti letech odloučení. To byl Cyril Hejl, milovník svobody, který nedokázal vydržet manželčin tlak, a tak se od rodiny odstěhoval. Vnímal to nicméně jako svou největší prohru.

Cyril měl pocit, že selhal, když opustil rodinu

Cyril Hejl (Dušan Jamrich) byl zajímavý a inteligentní muž, který však potřeboval určitou svobodu. Svou ženu Miriam (Hana Maciuchová) miloval, ale protože ho v partnerském svazku dusila, odešel od ní i od jejich jediného synka. Emigroval do Holandska, nějaký čas žil také v Londýně a na dalších působivých místech. Jeho největší zálibou bylo fotografování. Stal se fotoreportérem a dopisovatelem známého časopisu. Po třiceti letech se náhle vrátil do Čech, aby zkusil navázat vztah s Jardou (Martin Hofmann) a rozvedl se s Miriam, která se sblížila s Vlastimilem Peškem (Rudolf Hrušínský mladší).

„V Ulici a v mém životě se znovu objevil Cyril. Jeho matka, která ve své závěti myslela také na Jardu, zemřela. Na povrch bohužel vypluly skutečnosti, na které hrdá nejsem, to je pravda,“ vzpomínala Miriam Hejlová v knížce My z Ulice. „Cyril psal Jardovi celý život dopisy a já jsem mu ani jeden z nich nikdy nepředala. Udělal to až Vlasta, proti mé vůli.“

Miriam Hejlová mezi dvěma muži

Ačkoli se Cyril snažil brát Vlastu a Miriam jako pár, krásné vzpomínky na mládí v něm znovu zažehly lásku k ženě, která na něj nikdy tak úplně nezapomněla. Pak se Cyrilovi přihodil úraz. Uhodil se do hlavy a zpočátku to vypadalo, že jeho zranění nemá žádné vážné následky. Po nějaké době však zkolaboval a musel nutně na operaci, která naštěstí dopadla dobře. Později Miriam vyznal lásku a prosil ji, aby s ním odjela, jenže ona odmítla. Zároveň odmítla i chudáka Vlastu a odstěhovala se na venkov, aby mu ten rozchod trochu ulehčila.

Výstava fotografií Příběh z Ulice
Výstava fotografií Příběh z Ulice | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Výstava jako tečka za životem výjimečného člověka

Následující rok a půl žil Cyril v Holandsku. Během další cesty do Prahy jej potkalo velké překvapení – u Vlasty doma totiž nenašel Miriam, nýbrž milou Amálku (Dana Syslová). Mezitím se také sblížil se synem Jardou. Přestože si báječně rozuměli, s jednou důležitou věcí se mu Cyril nesvěřil. Trpěl nesnesitelnými bolestmi a potají zobal jeden prášek za druhým. Svou krutou diagnózu dobře znal. Zbývalo mu pár měsíců života. Vážnost jeho nemoci odhalili Amálka s Vlastou, museli ovšem slíbit, že to nikomu neprozradí. Pravda se ale nedala skrývat věčně, nakonec stejně vyšla najevo.

Miriam se k Cyrilovi nastěhovala a vážila si každého dne, který spolu mohli strávit. V té době už byli rozvedení, ale oba znovu zatoužili po svatbě, a tak se vzali podruhé.

Cyrilův život se završil výstavou fotografií, skrze niž se s ním přátelé z Ulice rozloučili.

Zdroje článku:
  • CHŘIBKOVÁ, Ivana. My z Ulice. Praha: Ikar, 2020, str. 46. ISBN 978-80-249-4296-4.,
  • ŠLOUFOVÁ, Alena. Ulice: průvodce seriálem. Praha: Brána, 2012, str. 131–136. ISBN 978-80-724-3616-3.