Manžela opustila kvůli lásce k ženě. Jitka Smutná se našla až v pozdním věku, stejně jako v seriálu Ulice

Manžela opustila kvůli lásce k ženě. Jitka Smutná se našla až v pozdním věku, stejně jako v seriálu Ulice
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Jitka Smutná se narodila před jednasedmdesáti lety. Když dospívala, nežila v době, kdy by jiná sexuální orientace byla společností tolerována tak, jak je tomu dnes. Náklonnost k ženám si uvědomila, když byla sotva dospělá, ale svůj život přizpůsobila době, ve které žila. Našla si muže a založila rodinu s kameramanem Jaromírem Nekudou.

Herečku Jitku Smutnou známe z televizních obrazovek hlavně jako veselou, energickou představitelku matek a manželek. Její velkou vášní však vždy bylo divadlo. Když se konečně rozhodla, že nepůjde v otcových šlépějích a nestane se novinářkou, vystudovala DAMU a nastoupila v divadle v Pardubicích. Odtud její cesta směřovala do Ostravy, kam ji zlákal režisér Jan Kačer. V Ostravě také přivedla na svět své děti, Terezu a Jakuba.

Na návrat do Prahy si musela počkat

Do rodné Prahy se vrátila až v roce 1990 a rovnou do Národního divadla. Přes obavy rodičů, že se svou mírnou a tichou povahou z ní nikdy herečka nebude, se dokázala v branži prosadit a na jevišti má za sebou celou řadu zajímavých rolí. Ve filmech a seriálech sice dostávala převážně vedlejší role, ale i v nich dokázala zazářit.

Určitě si ji vybavíte v seriálu Velké sedlo, kde si zahrála dobrosrdečnou a podváděnou manželku, nebo ve filmu Doktor od jezera hrochů, kde byla starostlivou maminkou doktora Čeňka Dobeška. Objevila se i ve Zdivočelé zemi, ve Vinařích, v Ordinaci v růžové zahradě a v řadě dalších projektů.

Coming out

V roce 2012 herečka šokovala nejen své herecké kolegy, ale i širokou veřejnost. Byla jedna z prvních celebrit, která přiznala, že je lesba. Sama k tomu uvedla, že tajit něco takového je strašně vyčerpávající a trapné.

Jednoduše už měla dost přetvářky, opustila manžela a přiznala náklonnost ke spisovatelce Petře Braunové, se kterou se seznámila, když dělaly rozhovor. Nebyla to hned láska jako trám. Braunová byla zdrcená ze smrti přítelkyně, která spáchala sebevraždu, a Jitka Smutná během rozhovoru poznala, že ji něco trápí. Pozvala ji do divadla, ale v té době ještě ani jedna netušila, jakou orientaci ta druhá má. To vyplavalo na povrch až při křtu knihy Kalvárie, kterou Braunová vydala. V knize se pojednává o lesbické lásce mladé dívky.  

Herečka, která po druhém porodu zůstala hereckým typem „oblá máma“, dokázala kvůli nové partnerce zhubnout a konečně prožívala opravdu hluboký citový vztah. Všechno však nebylo zalité sluncem a pro mnohé se stala spíše příslušnicí čtyřprocentní menšiny než herečkou.

Jitka Smutná
Jitka Smutná | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Jako bych přestala od té doby být Jitka Smutná, herečka, ale byla Jitka Smutná, lesba. Ale já jsem oboje,

uvedla v rozhovoru pro pořad Život ve hvězdách.

Také v seriálu Ulice se po jejím boku objevila žena. Roli vzala právě proto, že se jí myšlenka na ženský pár líbila a přišlo jí důležité ukázat, že lesby jsou i mezi obyčejnými lidmi.

Jako Marie v Ulici
Jako Marie v Ulici | Zdroj: TV Nova

Vztah se spisovatelkou jí sice nevydržel, ale měla štěstí, že ji rodina nijak nesoudila a dnes si užívá hlavně roli babičky.

Mé manželství bylo krásné a s mým mužem jsme velcí přátelé. Ten život s ním byl dobrý, je to skvělej chlap. Takže nemůžu říct, že bych odešla od svého muže kvůli němu,

uvedla v jednom starším rozhovoru.

Zdroje článku: