Dojemné loučení s Aničkou z Ulice – ale nebojte se, nepřijdete o ni

Dojemné loučení s Aničkou z Ulice – ale nebojte se, nepřijdete o ni
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V závěru 18. sezóny Ulice se Anička Lišková odhodlala k zásadnímu kroku a teď, po letních prázdninách, se přichází do bistra rozloučit s kolegy. Neodchází jen odsud, ale i z bytu v domě pana Peška. Přesto se bude nadále projevovat v souvislosti s příběhem Miloše a Evy Knoblochových.

Bývala zákeřná a nepřející, ale láska ji změnila

Anička Lišková v podání Ljuby Krbové je součástí Ulice od roku 2005, kdy se seriál poprvé objevil na obrazovkách. Dalo by se říct, že tahle laskavá a starostlivá dáma je jeho duší. Některé diváky, kteří už na to zapomněli nebo začali sledovat Ulici později, proto možná překvapí, že nebyla vždy právě sympatickou postavou.

Když ještě pracovala v Králově firmě na výrobu dřevěných hraček, byla zahořklou, ba dokonce zlou ženskou, která s oblibou šířila drby a bez váhání odsoudila Bedřicha Lišku (Adrian Jastraban), tehdy čerstvě propuštěného z vězení. Myslela si o něm jen to nejhorší a každou nepříjemnost, k níž ve firmě došlo, okamžitě svedla na něj – např. když se jí jednou ztratila peněženka.

Bára se po návratu z Japonska zastaví v bistru.
Bára se po návratu z Japonska zastaví v bistru. | Zdroj: TV Nova

Teprve malý František (Matyáš Valenta), syn feťačky Zuzany (Šárka Ullrichová), přispěl k tomu, že se Anička začala chovat jinak – jako trpělivá, laskavá, milující žena, v níž mohl i Bedřich nalézt zalíbení. Prošla si mnoha složitými obdobími a překonala řadu překážek, včetně toho, že ji manžel nejednou podvedl a pořídil si dceru s jinou. Ze všech útrap ale Anička vzešla silnější a statečnější.

Anička se stěhuje, z očí nám však nezmizí

Před letními prázdninami se Anča rozhodla pro zásadní životní změnu. Teď, s příchodem nové, devatenácté sezóny, opouští milované bistro, aby mohla nastoupit jako pomocná síla a kuchařka v azylovém domě pro děti, kde už nějakou dobu nárazově vypomáhala. Na své místo Vendule (Anežka Rusevová) dohodila kamarádku Ivu Klímovou (Hana Baroňová), která shodou okolností hledala přivýdělek. Odstěhuje se i z domu Peškových, kde našla domov po rozchodu s Bedřichem. Znamená to ale, že Aničku ztrácíme nadobro?

Ljuba Krbová se už v dřívějším rozhovoru zmínila, že scenáristům do práce zasahovat nehodlá, a kdyby snad chtěli její dějovou linku ukončit, nějak by se s tím vyrovnala, i když si v seriálu našla mnoho přátel.

„Já miluju dlouhé tratě a nerada opouštím místa, kde je mi dobře. A navíc Ulice je moje 'srdcovka'! Jenom jsem poprosila scenáristy, aby mi na chvíli dali volnější režim, kdy budu mít více času na své divadelní projekty,“ dodala nyní na toto téma. „Ale jak znám naše scenáristy, určitě přijdou s nějakým silným příběhem a zase budu v ateliéru skoro každý den. A ráda.“

Loučení s Aničkou, zřejmě nejlepší zaměstnankyní bistra
Loučení s Aničkou, zřejmě nejlepší zaměstnankyní bistra | Zdroj: TV Nova

Že Anička rozhodně nevyklízí pole definitivně, potvrzují i slova kreativní producentky Silvie Klasové: „To, že Anička odchází z bistra i domu Peškových, neznamená, že divákům nadobro zmizí z očí. V ději i nadále pokračuje. Je nedílnou součástí příběhu svérázných manželů Evy (Vanda Hybnerová) a Miloše (Jiří Štrébl) Knoblochových, kteří už brzy ocení její nezištné přátelství i oporu. A samozřejmě tu vždy bude také pro Františka, jenž se bude z Amsterodamu často vracet kvůli škole.“

Zdroje článku:
  • Tisková zpráva TV Nova,
  • autorský text