Zpátky do minulosti s oblíbeným seriálem: 1. díl Ulice s názvem Nová sousedka aneb Jak to všechno začalo

Zpátky do minulosti s oblíbeným seriálem: 1. díl Ulice s názvem Nová sousedka aneb Jak to všechno začalo
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Nechce se tomu ani věřit, ale je to tak – první díl Ulice zavítal na naše obrazovky už před osmnácti lety, konkrétně 4. září 2005. Tenkrát byla neděle a pilotní epizoda se na programu TV Nova objevila ve 20 hodin. Od pondělí se pak Ulice začala vysílat každý všední podvečer, a to až dodnes.

Nápad na nekonečný seriál zaujal i Dušana Kleina

Ulice je tu s námi už osmnáct let, po letních prázdninách tedy vstoupí do devatenácté sezóny, která jistě přinese spoustu dalších zajímavostí a zvratů v životech našich oblíbených postav. Celé to začalo v prosinci 2004, kdy Radek Bajgar a Petr Erben oslovili režiséra Dušana Kleina s nabídkou, zda by s nimi nechtěl natočit první český nekonečný seriál. Poněvadž ho nové a zatím nevyzkoušené projekty vždycky lákaly, hned po Vánocích se rozhodl přijmout.

„Věděli jsme, že se má jednat o rodinný seriál s navazujícím dějem v délce asi pětatřiceti minut, vysílaným od pondělí do pátku před zprávami. Později se délka jednotlivých dílů prodloužila na čtyřicet tři minut.“ (Ulice: průvodce seriálem, str. 11)

První klapka padla 6. června 2005 a pilotní díl byl odvysílán v neděli 4. září 2005 ve 20 hodin. Od pondělí 5. září pak začalo pravidelné vysílání nekonečného seriálu. Autoři tenkrát stáli před obrovskou výzvou – přivést na obrazovky příběh, jenž by dokázal upoutat diváky každý všední podvečer. Dnes, po tolika letech, není pochyb o tom, že uspěli.

První díl v Ulici přivítal postavu Lenky Drápalové

Vzpomenete si ještě, o čem vyprávěla úplně první epizoda Ulice? Začínala návratem rodiny Jordánových z dovolené na konci letních prázdnin. Poté měl následovat tradiční oběd ve společnosti manželů Králových, Václava (Radoslav Brzobohatý) a Marie (Alena Vránová). Právě při něm se Bára Jordánová (Tereza Brodská) dozvěděla smutnou zprávu o Mariiných závažných zdravotních problémech.

V prvním díle se do Ulice také přistěhovala nová obyvatelka, mladá a atraktivní učitelka Lenka Drápalová (Michaela Badinková). Veselá, vtipná, často nekonvenční a ironická slečna si sehnala podnájem v domě pana Peška (Rudolf Hrušínský mladší), jenž jí to ovšem ze začátku nijak neulehčoval. Zatímco studenti si přátelskou Lenku okamžitě oblíbili, některé kolegyně ji nemohly vystát. Kabinet sdílela s přísnou Miriam Hejlovou (Hana Maciuchová), jejíž odlišné názory mezi nimi zapříčinily nejeden konflikt.

Míša Badinková a Roman Vojtek na party seriálu Ulice
Míša Badinková a Roman Vojtek na party seriálu Ulice | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Dalším velkým tématem úvodní epizody byl prodej Království hraček, rodinné firmy Václava Krále, kterou se snažil všemi dostupnými prostředky získat ambiciózní Lumír Nykl (Václav Svoboda).

Nechyběla ani zápletka atraktivní zejména pro mladší divačky. V Ulici si krátce zahrál tehdy populární zpěvák a idol mnoha dívek, Tomáš Savka. Právě s ním se na diskotéce seznámila další z hlavních postav seriálu, Monika Farská (Anna Fixová).

Zdroje článku:
  • CHŘIBKOVÁ, Ivana. My z Ulice. Praha: Ikar, 2020. ISBN 978-80-249-4296-4.,
  • ŠLOUFOVÁ, Alena. Ulice: průvodce seriálem. Praha: Brána, 2012. ISBN 978-80-724-3616-3.,
  • serialzone.cz