Třetí princ: Po necelých deseti letech se filmová Popelka a její princ potkali v dalším krásném příběhu

Třetí princ: Po necelých deseti letech se filmová Popelka a její princ potkali v dalším krásném příběhu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Královna ze Země lva se jen těžce smiřuje se ztrátou jediného syna. Na radu děvčete od potulných kejklířů nechá uvařit jedinou rybu, kterou rybáři uloví v královském rybníce. Vodu nechá vypít kobyle, rybí hlavu dá sníst psici, sama sní rybí maso a kosti dá zakopat do zahrady.

Po čase se královně narodí dvojčata Jaroslav a Jaromír. V ten den se narodí i dvě stejná hříbata, dvě štěňata a z kostí v zemi vyrostou dva meče. Malí princové vyrostou za rok tolik, jako jiné děti za sedm let. Když dospějí, zamiluje se Jaromír do tajemného obrazu krásné princezny. Přes zákaz rodičů se vydá princeznu hledat. Najde ji v podivném království ve skalách, ale aby ji získal, musí splnit tři úkoly. Nedokáže to a zkamení. Na královském zámku Jaroslav pozná, že se bratrovi něco zlého stalo, a vydá se mu na pomoc.

Pavel Trávníček si zahrál tentokrát v Třetím princi dvojroli princů Jaroslava a Jaromíra. Ti žili na hradě Křivoklát, kde panoval jejich královský otec (Luděk Munzar)

Tajemný příběh o velké lásce a podivné kletbě diamantových skal začal na hradním nádvoří vystoupením nešikovných kejklířů. Jejich mladá provazochodkyně (Lucie Zedníčková) vyložila královně (Jana Hlaváčová) budoucnost.

Tím se dotkla utajených citů královského páru. Ještě se nesmířili se ztrátou syna (Jiří Bartoška). Král proto kejklíře z Křivoklátu vyhnal, ale to mu nebylo nic platné. Věštba mladé provazolezkyně se vyplnila.

Princ Jaromír se zamiloval do obrazu Libuše Šafránkové, která také hrála dvojroli princezen. Jaromír se vydal z Křivoklátu černovlasou princeznu najít. Při hledání ve skalách neuspěl, zpátky na hrad se vrátil pouze jeho kůň a jeho meč napůl zrezavěl, jako by byl lapený mezi životem a smrtí.

Jaroslav nemohl dopustit, aby se rodiče pro ztrátu dvou synů utrápili a vydal se do světa i on, aby je oba našel.

Poslední z královských synů nejel hledat lásku, život viděl jinak než bratři. Nestál o urozené princezny a nejraději měl prostá venkovská děvčata. Královna nechtěla posledního syna pustit do světa a musel jí slíbit, že se vrátí. Jaroslav to nakonec zvládl a přivedl domů oba bratry i s nevěstami.

Hrad Křivoklát filmaři milují

Jeden z našich nejstarších a nejoblíbenějších hradů se objevuje v řadě českých i zahraničních filmů. Dokonce se záběr z Křivoklátu objevil i ve filmu Zdeňka Podskalského Noc na Karlštejně. Zdeněk Zelenka si Křivoklát vybral pro pohádku Čarovné dědictví. V jedné z nejoblíbenějších novodobých pohádek si režisér Strach v Andělu Páně na hradě udělal tržiště a Petronel s Uriášem se z křivoklátského sklepení snažili vysvobodit uvězněnou Dorotku. Křivoklát se objevil i v pohádkách Tři veteráni, Jak se budí princezny, Honza málem králem nebo v komedii Dívka na koštěti.

A aby byl divák trochu zmatený, v pohádce se objeví i pohled na zámek v Průhonicích. Pro impozantní skály si režisér Antonín Moskalyk vybral Adršpašské skály.

princezna z Diamantových hor a ztracený princ
princezna z Diamantových hor a ztracený princ | Zdroj: Bonton Home Video / FTV Prima

Zajímavosti:

Roli královských manželů si zahráli manželé Luděk Munzar a Jana Hlaváčová. Na natáčení přibrali i devítiletou dceru Jany Hlaváčové Terezu Munzarovou, která si zahrála s partou kejklířů.

Doslova o život šlo Trávníčkovi, když se pod ním splašil kůň a neovladatelně herce odvezl desítky kilometrů od natáčení.

Lucie Zedníčková měla v době natáčení čtrnáct let a byla nadabována Libuší Šafránkovou.

Pohádka je v nabídce 28. prosince na Primě.

Zdroje článku: