The Mauritanian: filmová bomba, na kterou se můžeme těšit na jaře letošního roku

The Mauritanian: filmová bomba, na kterou se můžeme těšit na jaře letošního roku
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Příběhy z právnického prostředí patří vždy k těm nejzajímavějším a pokud jde o palčivé téma terorismu a lidských práv, a přidá se k tomu výborné herecké obsazení, vznikne napínavý snímek, který nechá diváky ještě dlouho po odchodu z kina přemýšlet o tom, co právě viděli.

Film se silným příběhem

Nový film vypráví příběh o muži z Mauretánie, který byl americkou vládou zajat spolu z mnoha dalšími cizinci, když byly po útocích 11. 9. zahájeny vojenské operace s cílem odhalit osoby, které jsou v nějaké formě spojené s terorismem. V této vypjaté době probíhala hromadná a nekontrolovatelná zatčení a neexistovala žádná zákonná forma, jak se proti takovému zásahu bránit.

Náš filmový hrdina tak spolu s mnoha dalšími zatčenými skončil bez formálního obvinění a bez soudu v nechvalně proslulé věznici Guantánamo a neměl vůbec žádnou možnost se proti takovému jednání bránit až do okamžiku, než se o jeho osud začnou zajímat právničky z jedné advokátní kanceláře.

Námět filmu čerpá ze skutečného příběhu, který byl knižně zpracovaný. Režie se ujal Kevin MacDonald. Protože nejde o film se speciálními efekty, ale základem je dialog, bylo potřeba najít silné herecké obsazení, které diváka udrží v pořádném napětí.

Herecké obsazení

Postavu uvězněného muže si zahrál výrazný francouzský herec Tarah Rahim (39 let), který se proslavil snímkem Prorok, kde mistrovsky ztvárnil vězně Malika. Je považovaný za jednoho z nejtalentovanějších herců mladé generace.

Vojenského prokurátora si s radostí zahrál anglický herec Benedict Cumberbatch (44 let), kterého ani není třeba představovat. Herec pochází z významné britské rodiny a dostalo se mu toho nejlepšího vzdělání. Než se pustil do budování kariéry, stihl i roční pobyt v Tibetu, kde vyučoval v budhistickém klášteře angličtinu. Z nepřeberného množství rolí, které má za sebou jmenujme snímky: Hawking, Pokání, série Hobit, Kód Enigma, Thor Ragnarok, Avangers: Infiniti War, Avangers: Endgame, 1917.

Právničky, které se budou urputně snažit bojovat za lidská práva si zahrály Jodie Foster (58 let) a Shailene Woodley (29 let).

Foster, která se na filmovém plátně objevuje už velice zřídka a role si pečlivě vybírá, je zárukou kvalitní a netuctové podívané. Foster se v posledních letech věnuje spíš režii a produkci se svou společností Egg Pictures. Jako herečku si ji můžete připomenout ve filmech Úkryt, Bůh masakru, Spojenec.

Mezi nejmladší herce ve filmu patří Shailene Woodley, která vyrostla v seriálových rolích. V poslední době se představila v populárním seriálu Sedmilhářky. Z filmových projektů si zahrála například v romantickém příběhu Hvězdy nám nepřály. Oliver Stone ji obsadil do zajímavého snímku Snowden o mladém muži, který upozorňuje na postupnou ztrátu svobody způsobenou shromažďováním dat a sledováním ze strany státu.

Snímek The Mauritanian má naplánovanou premiéru v USA na 19. 2. 2021 a budeme vás informovat o příchodu do evropských kin.