Studna: Jeden z nejdiskutovanějších případů ze seriálu 30 případů majora Zemana se dočká nového zpracování

Studna: Jeden z nejdiskutovanějších případů ze seriálu 30 případů majora Zemana se dočká nového zpracování
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V zimě roku 1968 stál na kraji středočeské vesnice Vonoklasy hořící dům se zahradou s ořezanými stromy. Takto se tragédie vepsala do povědomí milionů Čechoslováků hlavně díky seriálovému zpracování, které bylo inspirováno skutečným příběhem. Honza Zeman se vrhl na rozplétání složitého případu.

Jak však badatelé v dalších letech prokázali, všechno mohlo být úplně jinak, než jak byl případ v té době vyřešený a uzavřený.

Jak mohli diváci vidět příběh v seriálu 30 případů majora Zemana

13. února 1968. Dům v plamenech. Hasiči objevili na poklopu studny stopy krve a uvnitř pak mrtvé tělo. Další ohořelá mrtvola se našla po uhašení požáru uvnitř domu.

Utopený ve studni byl 57letý Stanislav, na levém zápěstí měl hlubokou řeznou ránu. V domě byla jeho mrtvá žena Marie. Neuhořela. Už před mohutným požárem zemřela na poranění hlavy. Venku byl rozbitý včelín a všechny mladé stromky na zahradě byly poškozené.

V domě bydlel ještě syn, který se našel v sousední vesnici u příbuzných. Z nemocnice ho odvezli do psychiatrické léčebny. Syn byl brán jako svědek, ale jeho výpovědi byly rozporuplné.

Například tvrdil, že ho pachatel hodil do studny, ze které se mu podařilo vylézt, ale jeho částečné ochrnutí ruky a nohy po dětské obrně by mu takový výstup jen stěží umožnilo. Nakonec syn uvedl, že pachatelem byl otec trpící depresemi.

Ten se utopil, když po řádění skočil do studny. Případ byl nakonec uzavřen, nebylo koho potrestat.

Všechno mohlo být jinak

Syn byl jaderný fyzik, který pracoval na vojenském výzkumu. Jeho posudek uváděl, že trpěl přehnanou touhou po uplatnění, měl hysterické rysy chování a byl amorální a psychopatický.

Po uzavření případu pracoval 3 roky v Moskvě a po návratu byl odvelený na tajnou vojenskou základnu v Orlických horách. Tam se v té době údajně pracovalo na látkách a vakcínách zachraňujících život při nasazení chemických a bakteriologických zbraní. Žil prakticky 10 let v izolaci.

Celá řada nových skutečností vedla badatele k možnosti, že vrahem mohl být syn a vzhledem k jeho užitečnosti ve vojenském výzkumu se nikdo touto variantou nezabýval.

Zločin je dnes už promlčen, možný pachatel je přes dvacet let mrtvý a určitě bude zajímavé sledovat, jak se s případem popasuje režisérka Tereza Kopáčová a autoři scénáře Miro Šifra a Kristýna Májová. Členy rodiny Jelínků ztvární David Švehlík, Johana Matoušková a Filip Červenka.

Tento tragický čin nebyl zapomenut a dodnes vznikají nové teorie o tom, co se tenkrát vlastně stalo. Připravované šestidílné rodinné drama z dílny Voyo Originál slibuje natočit příběh v celé jeho úplnosti.

Začínáme vyprávět tento příběh od začátku, kdy ještě nebyl temný, ale naopak plný lásky. Která holka by se nezamilovala do šarmantního, vtipného Standy, co si ze všeho nejvíc přál být skvělým manželem a báječným otcem. Chtěli být prostě obyčejný pár, založit rodinu, v klidu žít, zapadnout,

říká Tereza Kopáčová v rozhovoru pro TV Nova.

Kreativní producent Voyo Michael Prokeš má k příběhu velmi blízko. Žije ve vesnici Vonoklasy a považuje ji za jedno z nejkrásnějších míst vůbec. O to větší kontrast vytvořil tragický příběh z roku 1968, který má ve vesnici ještě pamětníky. I jejich vzpomínky budou součástí nově natočeného příběhu.

Kultovní příběh Studna se bude natáčet během února až do června.

Zdroje článku: