Výměna manželek (22): Drama u Emila, který se po návštěvě soudu „vypnul“ a zasahovala záchranka

Výměna manželek (22): Drama u Emila, který se po návštěvě soudu „vypnul“ a zasahovala záchranka
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Hodně dramatická výměna, která ukazuje, že i dobrým lidem se stávají špatné věci a pokud celá rodina nefunguje na sto procent, snaha jednoho nic nezachrání. Pokud spolu lidé, kteří se mají rádi, neumí komunikovat a podělit se o své smutky a problémy, šťastný nebude nikdo z nich.

Helena (41) žije ve starém domě v Oldřichově. S Emilem vychovává dvě děti, které má z předchozího vztahu. Další dvě děti jsou dospělé. Helena je složitý člověk, uzavřený do sebe. To může být následek týrání a mlácení, kterým si prošla v minulém vztahu, ze kterého ji vysvobodil Emil.

V domě kromě osmileté Marušky a patnáctiletého Marka, žije Emilův synovec Petr (21) a děda Pavel (72). Problémem rodiny je především uzavřená Helena, která problémy neřeší, ale utíká od nich. To dopadá na celkový stav domácnosti a na školní prospěch dětí.

Emil se snaží na 200 procent, ale všechnu sílu dává do opravy starého domu, protože Helena a její dvě děti jsou pod dohledem sociálky, která měla ke kvalitě bydlení výhrady. Emil si nedovede představit, že by o děti, které má rád, přišli. A tak s omezeným rozpočtem dělá v domě všechny práce, na které stačí.

Veronika (33) bydlí v novém domě u Karlových Varů s Radkem (45), dcerou Emou z předchozího vztahu a s malým synem, kterého má s Radkem. Do výměny se přihlásili z legrace. Jejich partnerský vztah po třech letech funguje bez větších problémů. Veronika nemohla tušit, jak silný zážitek si z druhé domácnosti přiveze.

V nové domácnosti se Veronika rozhodla soustředit hlavně na dětí, protože správně odhadla, že katastrofální školní výsledky obou dětí jsou jednou z příčin, proč je rodina pod drobnohledem sociálky. A protože je ženou činu, na zlepšení nemusela dlouho čekat. Začala komunikovat se školou, a hlavně s dětmi.

To ještě netušila, jaká pohroma se na rodinu řítí. Děda Pavel není opravdový děda a dům Emilovi daroval s tím, že v něm dožije jako člen rodiny. Byl to zoufalý čin, protože děda byl rozvedený a sám a na rozpadající se dům nestačil. Do rodiny zapadl dobře a se soužitím nebyl problém. Jenže jeho bývalá žena se rozhodla, že jeho darování domu nenechá jen tak a začala usilovat o to, aby byl starý muž zbavený svéprávnosti a jeho darovací gesto anulováno.

To by pro rodinu znamenalo ztrátu střechy nad hlavou. Do domu investovali všechny vydělané peníze a Emil všechen svůj čas. Helena mu tedy pomáhá, pokud zrovna nemá pocit, že musí být sama, což má zřejmě tak často, že se nemůže ani učit s dcerou.

Po proběhnutém soudu už toho na Emila bylo víc, než jeden člověk snese, a jak Veronika trefně popsala, „najednou se vypnul“. Byl v takovém stavu, že se o něj bála a zavolala záchranku.

Při závěrečném posezení Helena mluvila o tom, že se změní, ale přesvědčivá moc nebyla. To, že její rodina nemá ten tmelící prvek, kterým má žena být, doléhá na všechny členy domácnosti. Emil trefně stav své ženy označil, že je někdy jako mrtvola. Tak působila i na Radka během společných dnů. Stejně jako Veronika, i on se snažil rodině v klidu a rozumně vysvětlit, kde je jejich hlavní problém. Ale vsadil by si někdo na to, že se Helena probere?

Zdroj článku: