Strach: Major Kalaš a nadporučík Varga navzdory ideologii dokázali vytvořit divácky atraktivní detektivku

Strach: Major Kalaš a nadporučík Varga navzdory ideologii dokázali vytvořit divácky atraktivní detektivku
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Režisérská prvotina Petra Schulhoffa odstartovala zlatou éru českých kriminálních příběhů z šedesátých let. Film Strach nechal ideologii někde na pozadí a soustředil se hlavně na charaktery jednotlivých postav. Výborně si k sobě sedli zkušený Rudolf Hrušínský a charismatický Radoslav Brzobohatý.

Nepodceňovat strach se vyplatí. V životě i ve filmu.

Na opuštěné silnici u malého pohraničního městečka přejede automobil jedné noci úmyslně mladého muže. V mrtvém muži poznávají místní lidé jednoho ze studentů, který tam byl před časem na brigádě. Profesor pražské grafické školy Hecht identifikuje podle fotografie čerstvého absolventa Coufalíka.

Kriminalisté Kalaš a Varga pátrají po lidech, se kterými se mrtvý mladík stýkal, a stopa je přivede do fotografického ateliéru Bohuslava Pacera. Jeho syn Bert se se zavražděným mladíkem znal ze školy a prokazatelně to bylo jeho auto, které ukončilo život mladého absolventa.

Vše se začíná dramatizovat, když kriminalisté mladíka nenajdou na chatě, kde měl být. Chata je navíc vyloupená. Bertův otec podle kriminalistů něco tají. Nervové vypětí se podepíše na jeho zdraví a skončí se srdečním záchvatem v nemocnici.

Tým kriminalistů prohledá důkladně chatu a najde Bertovo zakopané tělo. Zemřel dříve, než byl přejet jeho spolužák. Podezření padá na starého Pacera, který odchází z nemocnice na reverz a pouští si plyn. Příčinou smrti je ale infarkt.

Brzobohatý a Hrušínský ve filmu
Brzobohatý a Hrušínský ve filmu | Zdroj: Filmové studio Barrandov / FTV Prima

Případ však není tak jednoduchý a na povrch vyplouvá špionážní činnost. Do té byli zapleteni kromě starého Pacera i profesor Hechtl a fotograf Hadraba. Kriminální případ, který řeší major Kalaš, spěje k odhalení sítě vyzvědačů udržovaných zahraniční centrálou. Na povrch vycházejí skutečnosti svědčící o temné okupační minulosti zúčastněných.

Kromě populárních herců si ve filmu zahrála přítelkyni jednoho z mladíků Helga Čočková, kterou už moc často ve filmech nevídáme.

Helga Čočková
Helga Čočková | Zdroj: Filmové studio Barrandov / FTV Prima

Ve druhé polovině 90. let Helga Čočková odešla z činohry Národního divadla a věnovala se řadě jiných aktivit. Herectví jí zůstalo, tak jak si to kdysi jako holka přála, koníčkem. Zahrála si několik zajímavých rolí v zahraničních filmech (mluví francouzsky, anglicky a německy). Českým divákům zůstala v paměti jako nepovedená dceruška doktora Štrosmajera v seriálu Nemocnice na kraji města. Zahrála si i epizodní role v populárních seriálech Hříšní lidé města pražského a ve 30 případech majora Zemana. Objevila se i v dalších detektivkách: Alibi na vodě, Smrt za oponou, Partie krásného dragouna nebo Motiv pro vraždu.

Detektivní příběh Strach si diváci mohou připomenout 5. listopadu večer na TV Prima.

Zdroje článku: