Na obrazovky se vrací Jeremy Brett ve své nejslavnější roli – jako legendární Sherlock Holmes

Na obrazovky se vrací Jeremy Brett ve své nejslavnější roli – jako legendární Sherlock Holmes
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Fanoušci brilantního detektiva s úžasnou schopností dedukce budou jistě potěšeni zprávou, že Česká televize zařazuje do vysílání sérii spletitých případů Sherlocka Holmese, natočenou podle knižní předlohy Arthura Conana Doyla. Brzy nás tak čeká Znamení čtyř, Pes baskervillský nebo Poslední upír.

Jeremy Brett byl posedlý snahou vnést do role více vášně

V hlavních rolích se divákům připomenou britští herci Jeremy Brett a Edward Hardwicke, které proslavily právě úlohy nejslavnějšího detektiva a jeho věrného přítele, Dr. Johna Watsona. Mezi Brettem a Hardwickem panovalo skutečné přátelství, založené podobně jako to seriálové na humoru.

Natáčení filmů začalo v roce 1984 a skončilo Jeremyho smrtí roku 1995. Nestihl tedy natočit adaptace všech povídek, jak bylo původně v plánu, přesto měl možnost účinkovat ve 4 televizních seriálech a jejich úctyhodných 41 epizodách. Dokonce se podílel na utváření Holmesova charakteru. Jakmile zjistil, že jeho postava si získala sympatie mladých diváků, nechtěl, aby měli za vzor někoho, kdo je závislý na kokainu. U spisovatelovy dcery si vymohl povolení zbavit Holmese zničujícího zlozvyku, aby nemusel nikomu dávat špatný příklad.

Toužil být nejlepším Sherlockem Holmesem, jakého svět kdy viděl. Provedl rozsáhlý výzkum detektiva i jeho autora a pozorně sledoval rozpory mezi scénáři, které dostával, a původními příběhy.

Záběr z filmu Znamení čtyř
Záběr z filmu Znamení čtyř | Zdroj: © Česká televize

Holmesův věčný boj s nadpřirozenem a záhadami

Už v pátek 4. srpna se můžete těšit na film Sherlock Holmes: Znamení čtyř (1987), který poběží od 20:00 na ČT2. Proslulý detektiv je v něm postaven před nelehkou zkoušku. Jak rozluštit záhadu zamčeného pokoje, mrtvého muže za stolem a zmizení drahocenných klenotů? Kdokoli jiný by se nejspíš dávno vzdal, ale Sherlock Holmes to slovo ani nezná. Řídí se zásadou, že pokud vyloučíme nemožné, to, co zbude, musí být pravda, jakkoli bláznivá a neuvěřitelná. K jejímu odhalení však bude zapotřebí využít všech dostupných prostředků.

O týden později, tedy 11. srpna, zavítá na obrazovky zřejmě nejslavnější Holmesův případ: Pes baskervillský (1988). Po chmurných blatech se prohání přízrak v podobě hrozivého psa a nikdo z prokletého rodu Baskervillů neunikne jeho ostrým zubům. Když je před branou rodinného sídla objevena mrtvola sira Charlese, začne si i skeptický Sherlock Holmes říkat, že na té děsivé pohádce z minulosti možná něco je. Jako muž moderní doby a bystrého rozumu však na nadpřirozeno nevěří a je odhodlaný nejen ochránit nového majitele panství, ale také odhalit skutečného pachatele.

Z filmu Poslední upír
Z filmu Poslední upír | Zdroj: © Česká televize

I další případ, který ČT2 přinese v pátek 18. srpna, se bude točit kolem nadpřirozených a podle Holmese neexistujících bytostí. Film Poslední upír (1993) přivede hrdinu do vesnice Lamberley, jejíž obyvatelé pokládají jistého Johna Stocktona za upíra. Události, ke kterým ve vsi po jeho příjezdu dojde, tomu nasvědčují. Nenávist vůči muži narůstá a Sherlock musí jednat rychle, aby zabránil tomu, že Stocktonovi někdo probodne srdce kůlem.